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”Ny” nettregel. 

 

Som sikkert mange har observert har det internasjonale volleyballforbundet endret reglene for 

hva som regnes som berøring av nettet. De nye reglene har allerede blitt innført i 

sandvolleyball og internasjonal volleyball, og gjelder selvfølgelig all nasjonal og regional 

volleyball i Norge fra dags dato. 

 

Kort sagt er all berøring av nettet (inkludert antennene) nå feil dersom du spiller eller 

forsøker å spille ballen: 

 

“Contact with the net by a player between the antennae, during the action of playing the 
ball, is a fault.” 

Det å spille ballen inkluderer blant annet opphopp, angrepslag eller blokk (eller forsøk på 

angrep eller blokk) og landing. Landing avsluttes når spilleren har kontroll – steg/bevegelse 

framover etter landing regnes som del av landingen, og berøring av nettet i denne fasen er feil. 

Spilleren kan berøre alt utenfor antennene (wire, tau, nett, stolper) så lenge det ikke påvirker 

spillet. Dersom ballen slås inn i nettet og dermed får nettet til å berøre motstanderen er dette 

ikke feil. 

 

En spiller påvirker spillet (”interferes”) ved blant annet å: 

- berøre nettet mellom antennene eller selve antennene, i forbindelse med å spille, 

eller forsøk på spill ballen 

- bruke nettet mellom antennene som støtte  

- skaffe seg en fordel overfor motstanderen ved å berøre nettet 

- holde eller dra i nettet 

- hindre motstanderen i dennes lovlige forsøk på å spille ballen 

 

En spiller som er nær ballen når den spilles eller som forsøker å spille den, er definert til 

å være i ferd med å spille ballen, selv om det ikke var noen ballkontakt. 

 

Dette betyr at en bevegelse for å forsøke å spille ballen – komme i posisjon til å spille ballen – 

vil også kunne føre til nettfeil, dersom ballen er i nærheten. Her kommer dommerens 

subjektive vurdering inn i bildet.  

 

Berøring av nettet med håret er ikke feil! 
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