Volleyball er den mest populære sporten blant nudister

«Visste du at volleyball er verdens største idrett? Nei, det er det ikke så mange som vet i Norge.» (NVBF)

For noen år tilbake la volleyballforbundet ut en artikkel som slo fast at volleyball regnes for å være verdens største idrett, målt i antall utøvere og antall medlemsland. I følge artikkelen er det over 1 milliard mennesker som spiller volleyball rundt omkring i verden, og 217 land er tilsluttet det internasjonale volleyballforbundet (FIVB). Videre står det at i Norge er det rundt 350 klubber og 20.000 medlemmer, men ifølge en undersøkelse spiller omkring 250 000 nordmenn volleyball hvert år. Du kan lese hele artikkelen her. Dette innlegget prøver å rette søkelyset på om disse opplysningene stemmer og litt på hvordan det står til med volleyball i Norge.

FIVB har flest medlemsland

FIVB

FIVB-president Dr. Ary S. Graça F° fra Brasil utenfor slottet i Sveits som organisasjonen disponerer.

Hovedkontoret til FIVB ligger i Lausanne i Sveits og har 220 medlemsland. Til sammenligning finnes det i øyeblikket 204 nasjonale olympiske komitéer. Sånn sett kan volleyballspillere med belegg hevde å være underlagt verdens største internasjonale sportsorganisasjon regnet i antall medlemsland. Når Kåre Mol (ToppVolley Norge) skriver «Verdens største idrett» på et av sine lysbilder så er det sikkert dette faktum han peker på.

Lysbilde: «Verdens største idrett» – Fra Kåre Mols presentasjon på Cupfinaleseminaret 2013

Det har i følge TopEndSports skjedd en gang at volleyball kom på toppen av en rangering av verdens idretter. I 2002 ble ulike forbund bedt om å sende inn antall utøvere knyttet til sin idrett. Men det var ikke spesifisert veldig nøye hvordan man skulle telle. Volleyball toppet soleklart og var på listen fire ganger større enn fotball. «Dragon Boat Racing» fikk en pen 8. plass på listen. Vi kommer da inn på et helt vesentlig poeng og det er hvordan man teller. Eksempelvis er Formel-1 en svært populær publikumssport men teller vi antall bilførere så slår de neppe «Dragon Boat Racing» uansett hvordan man teller.

“Soccer in Brazil is not a sport, it’s a religion, so volleyball is the first sport in Brazil.” - Zé Roberto

“Soccer in Brazil is not a sport, it’s a religion, so volleyball is the first sport in Brazil.” – Zé Roberto

Når volleyballforbundet refererer til en ikke navngitt undersøkelse at 250.000 nordmenn spiller volleyball hvert år så er jeg også litt skeptisk. Dragebåtfestivalen i Drammen er muligens større hvis vi regner på den måten som passer arrangøren best? Etter OL-gullet i volleyball i London 2012 uttalte Zé Roberto (coach for Brasils damelag): «Soccer in Brazil is not a sport, it’s a religion, so volleyball is the first sport in Brazil (kilde)». Det er mange måter å regne på.

TopEndSports har også prøvd å lage en samlet liste basert på alle mulige måter å rangere idretter på (mest interesse, flest utøvere, flest nasjonale forbund etc.). Der kom volleyball på 5. plass og de anslår at omtrent en milliard mennesker på en eller annen måte er engasjert mot idretten. De har også en mest-populære-liste der fotball topper med anslagsvis 3,5 milliarder tilhengere på verdensbasis med 250 millioner aktive spillere i 250 land. Her er volleyball på 6. plass bak fotball, cricket, basketball, landhockey og tennis. I pressemappen til Montreaux Volley Masters nylig oppgis det at det er 35 millioner lisensierte volleyballspillere i verden. Det står også at det er 500 millioner volleyballspillere på verdensbasis.

Utviklingen i Norge

I Norge ser bildet ganske annerledes ut når vi snakker om de største idrettene. I perioden 2002-2012 falt aktivitetstall for volleyball i idrettsregistreringen med 25% (fra 26.177 til 19.992). Det gir en 45. plass på listen over prosentvis endring over en tiårsperiode. Norges Volleyballforbund falt fra 13. plass til 19. plass på listen over særforbund underlagt NIF (kilde årsrapporter NIF). De store vinnerne i samme periode er Amerikansk Fotball og Cheerleadingforbund (opp 242%), Norges Cykleforbund (opp 232%) og Norges Klatreforbund (opp 214%). Det er lett å forstå at vekst i antall spillere sto sentralt i forbundets handlingsplan 2012-2016 og det ambisiøse målet om 10.000 flere medlemmer blir lansert. I forkant av NVBF’s forbundsting 24. -25. mai 2014 har det kommet Status Handlingplan 2012-2016 som konkluderer at høyeste prioritet er å fortsette å jobbe med å øke antallet utøvere.

Statistikk NIF 2002-2012 viser 25% nedgang for volleyball på 10 år.

Statistikk NIF 2002-2012 viser 25% nedgang for volleyball på 10 år.

«Vi må videreutvikle organisasjonen slik at vi får flere klubber og mange flere volleyballspillere. I dag er volleyballidretten den 19. største idretten av 56 idretter som er medlem av Norges Idrettsforbund, Hvis vi ser på medlemstallet i aldersklassen 13-19 år er vi derimot den 6. største på jentesiden, og den 8. største på guttesiden. (Nifs årsrapport 2008). Potensialet for volleyballidretten i Norge er veldig stort, og for å nå målsetningene om økt medlemstall må vi satse bevisst og tungt på BUU (bredde, utdanning og utvikling) Vi må ha en organisasjon som er tilpasset oppgaven der det regionale leddet styrkes.»

Utdrag fra NVBF Handlingsplan 2010

– Legg ned sandvolleyballen

«I en rapport fra konsulentfirmaet Hartmark anbefales volleyballforbundet å nedprioritere eller legge ned sandvolleyballen og heller satse på utvikling av innendørs volleyball» (kilde: Haugesunds Avis 2009). Denne anbefalingen kom i kjølvannet av NVBF-krisen som nådde nasjonale media i årsskiftet 2008-2009 (se VG: «Innkaller til ekstraordinært ting etter krisemøte»). Daværende president Ståle E. Johansen og resten av styret valgte å se bort fra rapporten og valgte fortsatt satsing på sandvolleyball. Prosjektet 1000-baner som pågikk i perioden 2010-2013 var også et tydelig signal på det.

Roar Sundbø ga et tilbakeblikk på situasjonen i forkant av Tinget 2012:

Vi har hatt et styre med Ståle Johannessen i spissen, som har ryddet opp i økonomien og nytt styre kan løfte norsk volleyball og sandvolleyball videre. Vi har smakt en dyr lærepenge. Smellen i 2008 var ikke ”kun” 6,8 millioner i minus men et tap av omdømme, skepsis fra potensielle forbundssponsorer og reduserte ressurser til å utvikle idretten. Jeg tror dette illustrert i kroner har kostet norsk volleyball 10-15 millioner.

Roar Sundbø innspill før tinget i 2012

Sandvolleyball kraftig ned

Tiden går og medlemsutviklingen i NVBF har stått stille på 20.000 i perioden 2007-2013. Innendørsvolleyball hadde 14.029 aktive i 2012 og 14.038 aktive i 2013. Sandvolleyball falt med hele 18 prosent (fra 5.963 til 4.904) i samme periode.

Vi må også erkjenne at enkelte mål ikke er nådd, særlig med tanke på NVBFs ambisiøse mål om 10 000 flere medlemmer. Det vil derfor være et overordnet mål i andre del av strategiperioden å fokusere på medlemsvekst og klubbutvikling.

Forbundsstyrets beretning og rapport 2012-2014

Aktivitetsantall volleyball i Norge perioden 2002-2013

Aktivitetsantall volleyball i Norge perioden 2002-2013

Den største utfordringen ser ut til å være å beholde interessen fra gutter i alderen 13-19 år. Ser vi til USA så er volleyball for jenter i ferd med å ta over som største lagsport i over halvparten av delstatene. Vi har ikke samme effekt her hjemme siden både fotball og håndball står sterkt, men det er altså ikke vanskelig å finne signaler ute i verden som gir grunn til optimisme.

Aktive i volleyball pr. aldersgruppe 2002-2012

Aktive i volleyball pr. aldersgruppe 2002-2012

Regionsmessig er det Sør-Trøndelag som har størst fremgang i antall i perioden 2012-2013.

Utbredelsen av volleyballaktivitet i Norge 2012-2013

Utbredelsen av volleyballaktivitet i Norge 2012-2013

Oppsummert har volleyballforbundet følgende satsningsområder for perioden 2012-2016:

Norges Volleyballforbunds satsningsområder 2012-2016

Norges Volleyballforbunds satsningsområder 2012-2016

Nakenvolley er verdens største idrett

Volleyball er den mest populære sporten blant nudister

Volleyball er den mest populære sporten blant nudister

Når det gjelder satsningsområdet «offensiv påvirkning av mediebildet» så er det derfor neppe veien å gå å reklamere for halvsannheten at volleyball er verdens største idrett. I boken «Bla bla bla – 600 helt nye utrolig unyttige fakta» står det imidlertid at volleyball er den mest populære sporten blant nudister. I den grad sandvolleyball ble tatt godt i mot blant sportsfotografene så har nakenvolley et vekstpotensiale som både forbundet og konsulentfirmaet Hartmark hittil har oversett. Det er over 50.000 naturister i Norge så målet om 10.000 nye medlemmer bør være enkel skuring. Publikumspotensialet skal vi heller ikke undervurdere.
PS: Saken er oppdatert 5. juni 2014 med spillerantall på verdensbasis oppgitt i pressekit fra Montreaux Volley Masters.


wau

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s