Sluttspill for kvinner i USA 2014

Å utøve sport for et college/universitet i USA er nesten som å drive profesjonell idrett. Istedenfor å få betalt i form av lønn og konkurransepenger, får utøverne stipend til å finansiere utdanning og levekostnader. Kostnadene med å ta en masterutdanning i USA beløper seg til 1,2–1,3 millioner kroner. Flere volleyballtalenter fra Norge har fått dekket hele eller deler av utdannelsen gjennom idrettsstipend. I desember hvert år spilles den gjeveste turneringen for alle universiteter som har kvinnelag i volleyball i NCAA Division I. Det er i øyeblikket rangert 334 universiteter som har status som D1. Skolene er organisert i 32 Conferences frem mot sluttspillet i 2014 og hver av disse har i november kåret en vinner. De 32 conference-vinnerne og 32 andre utvalgte lag utgjør startfeltet som i desember spiller en ren utslagsturnering som ender opp i en landsfinale lørdag 20. desember i Oklahoma City.

Stanford rangert på toppen

Stanford er rangert på topp før sluttspillet starter denne gang. John Dunning tok over rollen som Head Coach for «Cardinals» i juli 2001. Dunning har aldri vært volleyballspiller og var mattelærer kombinert med basketballcoach når han en gang i tiden ble spurt om han kunne hjelpe volleyballjentene på Fremont High. Mye har skjedd siden den gang og John Dunning ble i 2011 medlem av AVCA Hall of Fame.

I had seen one volleyball game in my life and had never touched a ball (John Dunning)

Stanford (1992, 1994, 1996-97, 2001, 2004) og Penn State (1999, 2007-10, 2013) har begge seks NCAA-titler i volleyball for kvinner å se tilbake på og er de mestvinnende institusjonene i historien.

Norske innslag

Det er norske studenter i aksjon også denne høsten i USA og såvidt meg bekjent er det potensielt to spillere (Julie Mikaelsen og Cecilie Woie) som kan komme på banen når de 64 lagene gjør opp om tittelen.

Julie Mikaelsen

Julie Mikaelsen står lengst til høyre på bildet

Julie Mikaelsen står lengst til høyre på bildet

Julie Mikaelsen gikk på krykker når University of Wisconsin overraskende spilte NCAA-finale mot Penn State i 2013. Den gang var UW Badgers rangert som nummer 12 på forhånd og tapte finalen 3-1 (25-19, 26-24, 20-25, 25-23) mot den gang andreseedede Penn State. Head Coach Kelly Sheffield i UW Badgers ble senere utnevnt til årets trener. I år er laget til Julie rangert på 4. plass i forkant av sluttspillet nå i desember. Et lite skår i gleden er at de må forbi fjorårets vinner Penn State for å nå den nasjonale semifinalen og eventuelt spille en ny finale. Penn State som har vunnet tittelen fem ganger av de siste syv mesterskapene er denne gang rangert som nummer 5.

Julie har spilt 8 kamper / 10 sett denne høsten så det blir spennende å se om hun får spilletid for et av favorittlagene til tittelen. Skaden forrige sesong satte henne tilbake men hun får svært godt skussmål av Sheffield som gjerne ville ha Julie med på treninger selv om hun er redusert.

We were trying to change the culture a little bit, and we had a kid that absolutely loved being in the gym. For that reason alone, even if she never got any more playing time, we thought that was worth keeping her around for a fifth year (Kelly Sheffield om Julie Michaelsen)

Cecilie Woie

Presentasjon av Cecilie Woie før sesongstart høsten 2014

Presentasjon av Cecilie Woie før sesongstart høsten 2014

Cecilie Steffensen Woie, Florida State University. Laget er rangert som nummer 6 i forkant av sluttspillet i desember. Tvilsomt om Woie kommer på banen i sluttspillet i sin første sesong med laget.

Cecilie Woie. Foto: Perrone Ford

Cecilie Woie. Foto: Perrone Ford

 Andrea Hole

Andrea Hole, University of Lousiana

Andrea Hole, University of Lousiana

Andrea Hole og University of Lousiana klarte ikke å kvalifisere seg til sluttspillet.

Julie Varga

Julie Varga, North Carolina State University

Julie Varga, North Carolina State University

Julie Varga og North Carolina State University klarte ikke å kvalifisere seg til sluttspillet.

Margrethe Skjelbred

Margrethe Skjelbred, George Washington University

Margrethe Skjelbred, George Washington University

Maggie Skjelbred og George Washington University klarte ikke å kvalifisere seg til sluttspillet.

Kilder:


wau

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s