25 ideer til å score flere poeng

Her er noen ideer til hvordan du kan score 5 ekstra poeng i en kamp. De fleste kamper vinnes eller tapes innenfor en margin på 5 poeng. Sånn er det bare.

 1. Jeg skal huske å ha det MORO når jeg spiller volleyball.
 2. Jeg er villig til å spørre treneren om det jeg lurer på.
 3. Hvis jeg går for en ball nær sidelinjen eller baklinjen så skal jeg STOLE på mine lagkamerater som roper inn eller ut. Jeg sørger for å holde blikket på ballen. Hvis jeg mener en ball går ut og jeg har tid plasserer jeg min ytre fot på sidelinjen for å være helt sikker på at ballen passerer på utsiden og umulig kan havne inn.
 4. Hvis jeg er i nærheten av en lagkamerat som spiller en ball nær linjene så vil jeg raskt bevege meg til linjen og rope HØYT OG TYDELIG inn eller ut for å hjelpe.
 5. Hver eneste ball jeg spiller over nettet har retning i de lange hjørnene. Uansett om det er et angrep eller en gratisball. Unntaket er når jeg tydelig ser et hull et annet sted.
 6. Hvis jeg får en overpasning fra motstander og står ved nettet så vil jeg enten angripe ved nettet og slå ballen direkte mot gulvet eller dippe smart. Alternativet er å spille ballen til opplegger.
 7. Jeg vil snakke, mye og HØYT, til mine lagkamerater.
 8. Jeg kommer sammen med lagkameratene etter hver eneste ballveksling, vunnet eller tapt, og oppmuntrer de som ser ut til å slite.
 9. Jeg vil alltid rope høyt «JA, JA, JA» når jeg går for ballen. 3 ganger. Aldri færre. HØYT.
 10. Jeg roper «DIN» når jeg ikke selv roper på ballen og er i nærheten av en annen spiller.
 11. Hvis jeg er opplegger så strekker jeg en arm i været og roper på ballen «HER, HER, HER». 3 ganger. Aldri færre. Før hvert spill tar jeg et overblikk på banen og danner et navnekart i hodet på hvor mine lagkamerater står. Hvis jeg ikke kan nå ballen så roper jeg personens navn som jeg mener skal spille andreballen (mest vanlig er midtspiller som reserveopplegger men noen benytter libero til dette formålet).
  • Hvis en medspiller gjør et dårlig mottak eller ballen er å vei mot en av sidelinjene er dette automatisk en «hjelp»-situasjon. Jeg vente IKKE på at opplegger skal rope hjelp. Jeg roper «JA, JA, JA» og spiller ballen høyt opp og midt i banen.
  • Som opplegger er jeg med på å forsøke å blokke ballen i alle spill der jeg er i posisjon ved nettet.
 12. Når jeg gjør mottak eller fremspill er målet å slå ballen 6 meter høyt og la den lande ca. 2-2,50 meter ut fra nettet (nærmere 3-meterlinjen enn nettet).
 13. Når motstanderen server ser jeg etter tegn på hvor serven kommer. Jeg ser på serverens oppstilling og hvor blikket går før oppkastet. Jeg ser på skuldre. Når serven går ser jeg på ballens rotasjon og roper før den passerer nettet. Tiden det tar fra serven slås til den passerer nettet gir indikasjoner på hastighet. Hvis ballen ikke går i min retning hjelper jeg laget gjennom å rope kort, lang, inn eller ut. Det gjør jeg også fra innbytterbenken.
 14. I mitt hode er tanken «ingen baller går i gulvet – alle baller skal OPP!!!».
 15. Jeg er alltid klar for at enhver ball kan komme i min retning.
 16. Når jeg står i bakre rekke på slag 3 så vil jeg rope tydelig og høyt for å stoppe en spiller i fremste rekke fra å rygge og spille ballen. Jeg sørger for å slå denne ballen i et av de lange hjørnene med et egnet slag. Helst et angrepsslag med strak arm hvis mulig. Hvis jeg står ved nett må jeg lære meg å stole på at spillerne bak meg tar baller jeg må rygge på.
 17. Når jeg server tar jeg et par dype åndedrag, slapper av, gjør et godt oppkast og sørger for at serven går OVER og INN. Hvis jeg ikke får inn 10 server på rad på trening sørger jeg for å trene ekstra på dette på egenhånd til det sitter. Prøv også dette servetipset.
 18. I forsvar vinkler jeg alltid kroppen min mot stedet der ballen treffer (se punkt 15).
 19. I forsvar er ordet BOBS plantet i mitt hode. «Ball – Opplegger – Ball – Smasher». Jeg vet at å bare se på ballen gjør at jeg blir for sen i forsvar. Jeg ser mer på spillerne på den andre siden av nettet for å forutse hva som skjer enn jeg ser ballen. I praksis først blikk på ballen og se hvordan det behandles av motstanderens første slag. Hvis det ser kontrollert ut flytte blikket umiddelbart til oppleggeren for å se om det er sannsynlig at det angripes på slag 2. Deretter et kort blikk på ballen for å avgjøre hvor legget går. Blikket flyttes umiddelbart til spilleren som skal slå slag 3. Vi vet at ballen kommer til angriperhånden så det er viktigere å se på spilleren enn ballen.
 20. Jeg flytter meg raskt i forsvarsposisjon. Jeg står når angrepet slås. Jeg vet at det ikke er mulig med et godt og kontrollert fremspill når jeg er i bevegelse (se Nybegynnertips #11).
 21. Jeg mister ikke motet selv om jeg gjør noen feil. Fokus er alltid på neste poeng.
 22. Jeg er alltid klar for å ta i mot coaching. Jeg trenger ikke samme beskjed flere ganger i en match eller på trening. Jeg lytter og handler ut fra de råd jeg får.
 23. Jeg tenker alltid på å orientere meg om hvor jeg bør stå på banen nå og om litt. Smidige overganger fra forsvar til angrep, servemottak til angrep og serve til forsvar og så videre er avgjørende for godt spill.
 24. Når jeg gjør mottak kjenner jeg betydningen av «Left is right, right is wrong, midline is BEST».
 25. Når jeg er innbytter står jeg nær baklinjen slik at jeg lettere kan bidra (se punkt 13). Med mindre treneren gir meg en annen beskjed.

Kilde: Basert på ideer fremsatt av Mark McCombs

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s