Dommerteknikker for å dømme føring og dobbelslag


På et Dommer 1-kurs som ble holdt på Kolbotn for en tid tilbake fikk deltagerne tips om hvordan man enklere oppdager og dømmer dobbeltslag; «Du ser om ballen roterer sideveis i luften». Dette er imidlertid en litt for enkel tilnærming til å dømme for dobbeltslag. Her følger noen tips og en beach-video som kan gjøre deg til en litt bedre volleyballdommer både inne og ute. Både når det gjelder føring, dobbeltslag og legg.

Det er førstedommer som har som oppgave å bedømme ballhåndtering. I løpet av en kamp er det hundrevis av ballberøringer. De fleste er innenfor reglementet og noen er helt åpenbart feilaktige. Men siden en dommer skal bedømme utførelsen så vil det naturlig nok bli en del uenighet når vi kommer inn i det som mange vil oppfatte som en gråsone. I filmen over og de påfølgende punktene bør du bli litt tryggere på å utvikle din personlige vurderingsevne.

 1. Det finnes ulike regelsett knyttet til volleyball. For eksempel i college-volleyball i USA er det tillatt å være litt mindre streng på andre berøring dersom en spiller gjør noe spektakulært eller tar en ball som er spesielt utfordrende. På ungdomsnivå i samme land finnes ikke en slik regel. Jeg er ikke eliteseriedommer i Norge eller med i noen form for dommerforening her hjemme så de tipsene du får i denne artikkelen kan sikkert inneholde noen unøyaktigheter. I så fall er det et håp at noen kommenterer hva det i så fall måtte være.
 2. Å være konsekvent i din dømming er det viktigste når du gjør dine vurderinger om ballhåndtering. Det betyr at du skal bedømme lignende ballberøringer på begge sider av nettet likt. Som dommer må du være tydelig på hvilken linje du ligger på og følge denne gjennom hele kampen. Typisk bedømmer erfarne dommere ballhåndtering «snillere» med ferske ungdomslag involvert kontra erfarne seniorlag.
 3. Det er kun selve ballkontakten som skal vurderes. Lyden, kroppsposisjonering eller ballens oppførsel etter kontakt skal ikke påvirke din vurdering av ballbehandling. Jo høyere nivå og jo raskere spillet går oppstår langt flere uvanlige situasjoner med høyst gyldige berøringer.
 4. Dommere bør unngå å benytte «automatiske avblåsninger» basert på en type kontakt. Eksempelvis når en ball går i nettet og skal fiskes opp så er dette tillatt så lenge det ikke er en forlenget ballkontakt eller ballen kastes eller fanges. Merk også at det er lov å spille en ball med en åpen hånd selv om spillerens hånd beveger seg i retning oppover. Det er selve ballkontakten som skal vurderes, og den er korrekt så lenge ballen returnerer fra hånden uten at den er fanget eller kastet.
 5. Det er tillatt å spille ballen med enhver kroppsdel. En ball som treffer bryst eller skulder er som regel ok siden det er vanskelig å ta imot eller kaste ballen med disse delene av kroppen. Å sparke ballen er også tillatt.
 6. Flere kontaktpunkter mellom spiller og ball er tillatt ved lagets første ballberøring. Dette inkluderer en ball som spretter fra en kroppsdel og treffer en annen del av kroppen så lenge det skjer i ett og samme forsøk på å spille ballen. Et eksempel er en ball som treffer underarmen og spretter opp i overarmen. Selv om det andre laget roper føring så er en slik ballberøring nesten alltid lovlig siden det er svært vanskelig å ta i mot og kaste ballen i en slik situasjon.
 7. En ball som ruller opp armene er som regel grei så lenge ballen er i bevegelse. Denne ballen er typisk verken tatt i mot eller kastet men består snarere av flere kontaktpunkter. På andre eller tredje ballberøring så er det riktig å blåse for dobbeltslag dersom ballen ruller opp eller ned langs armene.
 8. Når en spiller utfører et legg med to hender må begge hendene ha kontakt med ballen samtidig. Hvis førstedommer ser at de to hendene har separat kontakt med ballen skal det blåses for dobbeltslag. Ballens rotasjon kan være en indikator på dobbeltslag så er det likevel fullt ut mulig at det var et lovlig legg. Eksempelhvis hvis opplegger har hendene for tett inntil hverandre så oppstår ofte backspin på ballen selv om begge hender traff ballen samtidig. Det er avgjørende at førstedommer ser den faktiske ballkontakten for å gjøre en korrekt vurdering. En dommer skal bare blåse på det han ser og ikke det han tror han ser eller «alle andre» har sett.
 9. Dype legg (“deep dish” eller “beach” legg) kan være vanskelige å bedømme. Hvis det er snakk om å overkontrollere ballen eller ballen stopper i hendene på opplegger så skal det blåses. Hvis opplegger starter ballkontakten i brysthøyde og den spilles videre fra samme høyde så er det tillatt. Men, hvis ballkontakten starter i brysthøyde og ballen slippes videre på et vesentlig høyere punkt så skal det blåses føring.
 10. Mange legg med en hånd forlater hånden med en del spinn med mindre det er en ekstremt dyktig eller heldig opplegger. Slike berøringer skal kun blåses av dersom det er forlenget kontakt eller ballen fanges og kastes. Legg med en hånd kommer ofte fra berøring med fingertuppene og skal ikke bedømmes strengere enn noen annen form ballkontakt med en hånd.
 11. En dipp kan også være vanskelig å vurdere. Spillerens hånd skal allerede være i bevegelse før den kommer i kontakt med ballen. Hvis spillerens hånd stopper ballen før den sendes fremover så er det i praksis fang og kast og det er ikke tillatt. Hvis spilleren får kontakt med ballen bak hodet og spiller den fremover er det sannsynligvis føring. Vær også oppmerksom på tilfeller der en spiller starter ballkontakten på en side av kroppen og den slippes fri på den andre siden av kroppen. Det er også mest sannsynlig ulovlig.

Disse punktene kan være til hjelp for å vurdere men kan aldri erstatte erfaring på banen som førstedommer. Målet er uansett å bedømme ballhåndtering mest mulig rettferdig men også mest mulig konsekvent.

Kilder:

11 Points On Judging Ballhandling
Beach Volleyball Rules – Overhead PassHand Setting av Dane LeBlanc

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s