Sjekkliste på en god trener (for foreldre)

Foreldre som sitter på sidelinjen eller på tribunen er ofte i en god posisjon til å avgjøre hvorvidt barna får gode opplevelser med sin idrett. Dr. Geoff Gowan, tidligere olympier og grunnlegger av Coaching Association of Canada laget denne sjekklisten for foreldre. Gowan gikk bort 83 år gammel i 2013 men sjekklisten hans lever videre:

  • Treninger bør være velorganiserte og hensiktsmessige. Treneren bør ha kommandoen og være godt forberedt til trening. Utstyret bør være på plass og barna organiseres raskt i grupper for å øve på ulike ferdigheter.
  • Hver trening bør ha et høyt aktivitetsnivå og stor grad av involvering av barna. Barn liker ikke å stå i kø og vente på å slå en ball. De bør være aktive – mesteparten av tiden!
  • Hver trening bør ha progresjon fra kjente til nye ferdigheter. Etter en hensiktsmessig oppvarming bør barna starte med kjente øvelser for å vedlikeholde og forbedre sine ferdigheter. Deretter bygger man på disse ferdighetene ved introduksjon av nye ferdigheter.
  • En god coach kommuniserer tydelig. Et bilde sier mer enn 1000 ord. Nye ferdigheter bør klart og tydelig introduseres gjennom en demonstrasjon. Hvis treneren merker at barna ikke får tak på ferdigheten bør treningen stoppes og barna får en ny demonstrasjon som en påminnelse.
  • En god trener gir oppmuntrende kommentarer til gruppen. Gi ros. Barn liker å høre at de gjør en god innsats og jobber hardt.
  • En god trener gir spesifikk instruksjon til barna på individuell basis. «Prøv å spre fingrene mer når du slår fingerslaget, Kari». «Tomlene skal være ved siden av hverandre når du slår baggerslaget, Ola. Sånn ja nå er det mye bedre!».
  • En god coach gir rom for tilbakemeldinger og spørsmål fra barna. Spørsmål fra barn skal alltid tas alvorlig og oppmuntres.
  • En god coach lar alle spille. Finn en trener som har filosofien at alle spiller selv om det betyr at vi går glipp av sluttspillet. Alle står i servemottak selv om de er svake på pasninger eller ikke.
  • En god coach har glade barn. Barn som liker å øve med en god trener forlater treningene med et fornøyd smil om munnen, klare til å komme tilbake neste gang.

Kilde


wau

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s