Når kommer skjørtene?

Osasco er motebevisste

Osasco er motebevisste

Volleyball-skjørt fra Errea

Volleyball-skjørt fra Errea

Finalelaget i VM for klubblag i 2014, Osasco fra Brasil, brukte skjørt og har gjort det siden september 2013. Storklubber i Europa som Dinamo Krasnodar, Uralochka, Atom Trefl Sopot og Dabrowa bruker eller har brukt skjørt i lengre tid. Klubber som ikke vil følge den nye moten får trøste seg med at Dinamo-Kazan vant VM for klubblag i et antrekk som også er typisk her i Norge.

En ting som er sikkert er at moter skifter. I Kolbotn har det vært mange meninger i ungdomsavdelingen rundt ermeløse drakter og foreløpig har de blitt nedstemt. Med volleyballskjørtet er det nok en ting å vurdere.

– Ingen skjørt fra Mikasa

Marina Maryuhnich i superklubben Dinamo Krasnodar med skjørt.

Marina Maryuhnich i superklubben Dinamo Krasnodar med skjørt.

En rask telefon til Mikasport bekrefter at Mikasa ikke har skjørt i sin kommende kolleksjon på samme måte som Errea. Det er altså sannsynlig at det kan drøye enda lenger før vi får se dette antrekket her hjemme. Inntil videre er det volleyballtights som regjerer blant damelagene.

I 2006 ønsket OSIs eliteserielag å spille i miniskjørt for å trekke publikum, sponsorer og oppmerksomhet til idretten. – Det er helt uaktuelt, sa daværende president Edgar Broks i Norges Volleyballforbund. Les Aftenpostens artikkel «Nektes å spille i skjørt». Sannsynligvis er tiden nå mer moden for å introdusere miniskjørtet på volleyballbanen.

Problemfri publikumssuksess

Brasilianske Erika Coimbra har brukt skjørt en stund i Atom Sopot og forsikrer at det både er en publikumssuksess og bruksvennlig.

– Når jeg først så skjørtet syntes jeg det var litt merkelig. Jeg hadde kun sett lignende brukt i tennis men aldri noensinne i volleyball. Jeg pleide å trekke i tightsen før servemottak men ikke nå lenger. Det er feminint, sjarmerende og komfortabelt. Skjørtet forstyrrer ikke flyten i spillet og skaper ikke noen problemer i forsvarsspill, sa hun i et intervju i hjemlandet i 2012.

Hvis du er i tvil om det er mulig å spille volleyball i skjørt er det bare å ta en titt på VM-finalen som ble spilt i mai 2014. Mitt tips er at det også kommer til Norge.

Raskt tilbakeblikk på volleyball og bekledning

Lange bukser og formell klesstil preget volleyball på 20-tallet. Trange lærstøvler var heller ikke spesielt praktiske å bevege seg i.

Lange bukser og formell klesstil preget volleyball på 20-tallet. Trange lærstøvler var heller ikke spesielt praktiske å bevege seg i.

Et tilbakeblikk i sportens hjemland USA viser at på tidlig 1900-tall var volleyball et spill for svært konservative forretningsmenn. Bukser som dekket knærne og skinnsko var ikke akkurat fleksibelt. På 20-tallet begynte det å løsne opp litt i forhold til mer bekvem bekledning for idrett. Under den andre verdenskrig ble volleyball tatt inn som rekreasjon i det amerikanske militæret og de benyttet mer ordinære shorts og ankelsokker og sko som kan minne litt om dagens Converse.

På 40-tallet var volleyball vanlig i militære sammenhenger og ordinær shorts og ankelsokker ble benyttet.

På 40-tallet var volleyball vanlig i militære sammenhenger og ordinær shorts og ankelsokker ble benyttet.

Elastan ble oppfunnet i 1959 av DuPont-kjemiker Joseph Shivers. Da det ble introdusert, revolusjonerte den mange områder innenfor klesindustrien. Fra tidlig 70-tall var det elastiske materialet foretrukket av de fleste innen idretten. Dette gjelder både for kvinner og menn.

Århundrets spiller uten tights

Regla Torres fra Cuba ble kåret til århundrets kvinnelige volleyballspiller av FIVB i 2001 (Karch Kiraly fikk denne utmerkelsen for menn). Torres tok den første av sine tre OL-gull når hun var 17 år og dermed tidenes yngste volleyballspiller med denne utmerkelsen. Antrekket var vel mer i retning av det vi nå ser i friidrett fremfor det vi forbinder med volleyball.

Regla Torres tok 3 OL-gull med Cuba i 1992, 1996 og 2000. Antrekket var litt annerledes enn det vi normalt ser i dag.

Regla Torres tok 3 OL-gull med Cuba i 1992, 1996 og 2000. Antrekket var litt annerledes enn det vi normalt ser i dag.

Kilde: http://globoesporte.globo.com/volei/noticia/2013/09/osasco-inova-e-vai-usar-short-saia-na-superliga-vai-ficar-bem-feminino.html
Kilde: http://prezi.com/raptnyo8b1_l/the-history-of-the-volleyball-and-volleyball-uniform/

PS: Artikkelen er oppdatert med referansen til OSIs damelag og reportasjen i Aftenposten etter tips fra Odd Ekerhovd.


wau

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s