Egenevaluering for spillere

Jeff Janssen modell med forklaring

Jeff Janssen modell med forklaring

Ansvaret for din utvikling som spiller har du alltid selv. Uansett om treneren er god eller dårlig i dine øyne. Uansett om spillerne på laget er bedre eller dårligere enn deg selv til å spille volleyball. Noen spillere modnes etter hvert såpass at de både kan ta ansvar for seg selv og i tillegg har kapasitet til gjøre de andre på laget bedre. Dette er spillere som er i en posisjon til å innta en kapteinsrolle. Er du en av disse?

I Kolbotn Volleyball gjennomførte jeg for et par år siden et kapteinskurs med en håndfull spillere basert på boken The Team Captains leadership manual av Jeff Janssen. Den første øvelsen i boken er en egenevaluering i forhold til deg selv og sportsledelse.

Klikk her for å se på egenevalueringen

Modellen til Jeff Janssen er basert på overbevisningen om at du må ha et ferdighetsnivå over gjennomsnittet for å kunne påvirke andre i positiv retning. Helt sentralt står dine evner til å lede andre gjennom dine handlinger («Leader By Example»). Egenskaper knyttet til «Vocal Leader» kommer i tillegg til egenskaper som «Leader By Example». Boken handler primært om å gi deg innsikt i hva som ligger i alle disse byggeklossene. Hva betyr at en person har karakter? Hva skal du si til lagkameratene når det går trått? Hvorfor er det viktig å uttrykke håp selv om det ser håpløst ut på poengtavla?

Poengscore

Når du svarer på de 24 spørsmålene i egenevalueringen gir du deg selv poeng etter denne skalaen:

 • 1 = Svært uenig
 • 2 = Uenig
 • 3 = Nøytral
 • 4 = Enig
 • 5 = Svært enig

Du summerer poeng etter de første 12 spørsmålene og kan sjekke:

 • 12-44 poeng – jeg er ikke en leder gjennom å være en foregangsfigur
 • 45-52 poeng – jeg kvalifiserer som et foregangseksempel på laget
 • 53-60 poeng – jeg er et spektakulært eksempel på «Leader By Example»

Hvis du havner under 45 poeng så kan du stoppe opptelling av poeng. Du MÅ kvalifisere på det fysiske for å strekke til som kaptein på et lag. Du kan ikke ta igjen det tapte gjennom å score bra på muntlige egenskaper. Dersom du gir alt på trening så vil andre bli påvirket til å gjøre det samme. Dersom du sluntrer unna så vil også andre bli påvirket til å gjøre det samme uansett hvor mye du snakker om hvor viktig det er med innsats.

Hvis du kvalifiserer på «Leader By Example» så er du en kapteinsspire. Muntlige evner er en eventuell bonus i sportsledelse. Det er ikke et krav men selvsagt en ekstra fordel dersom du også har talegavene i orden.

Når du summerer alle poeng på de 24 spørsmålene har du ditt resultat som verbal leder:

 • 24 – 89 = Ikke en verbal leder
 • 90 – 104 = Solid verbal leder
 • 105 – 120 = Spektakulær verbal leder»

Over 90 poeng totalt på de 24 spørsmålene betyr at du sannsynligvis kan fungere som lagkaptein.

Et steg videre

Testen kan hjelpe deg å tenke igjennom egen adferd på idrettsarenaen. Sett fra et trenerperspektiv blir det mer interessant når vi i tillegg ber dine lagkamerater fylle inn samme skjema der de gir karakterer til deg. Min erfaring med å gjennomføre denne øvelsen med tenåringsjenter var at de hadde en tendens til gi seg selv bedre score enn lagkameratene ga dem.

Sluttresultatet etter evalueringen ble at vi sto igjen med kun en kapteinskandidat etter Janssens standarder dersom gjennomsnittsscore skulle legges til grunn. Mer interessant var det at tilbakemeldingen til den enkelte på avvik mellom hvordan de oppfatter seg selv og hvordan de oppfattes av andre så ut til å trigge en personlig utviklingsprosess.

Score på egenevaluering og snittscore på andres vurdering av meg

Score på egenevaluering og snittscore på andres vurdering av meg

Kilde

wau

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s