35 hemmeligheter hos den strålende treneren

Jostein Olimstad fra Vegårshei trener landets ypperste talenter i sandvolleyball. Sannsynligvis vil de som kjenner han krysse av på mange av de 35 punktene på lista.

Jostein Olimstad fra Vegårshei trener landets ypperste talenter i sandvolleyball. Sannsynligvis vil de som kjenner han krysse av på mange av de 35 punktene på lista.

Teknisk kunnskap om volleyball er bare en liten del av det som kreves av en suksesstrener. Fjorårets store treneroverraskelse i amerikansk volleyball var Kelly Sheffield som ledet universitetslaget Wisconsin til NCAA-finale i sin debutsesong med jenter som var ranket vesentlig lavere på forhånd. Han har selv aldri spilt volleyball. Spillerlegenden Karch Kiraly overtok landslaget for kvinner i USA etter sølv i London-OL der han var assistent for Hugh McCutchenon og laget noterer nå svakere resultater enn mange ville forvente.

Anne Josephson listet nylig 35 punkter hun mener danner grunnlaget for en god trener i en artikkel. Hun er leder for JAG Gym i Los Angeles som lærer opp mer enn 2000 barn i uken i gymnastikk og er en av landets største på området. Filosofien hennes er enkel: «We do good things for kids». Her er det hun mener karakteriserer strålende trenere:

Strålende trenere …

 1. Tar vare på barnet fremfor utøveren. Strålende trenere vet at det å være en idrettsutøver er bare en liten del av å være et barn. Strålende trenere vil aldri gjøre noe for å fremme idrettsutøveren i fare for å skade barnet.
 2. Behandler egne og andre idrettsutøvere med respekt. Uansett tid og sted.
 3. Kommuniserer med foreldrene. Strålende trenere forstår at foreldre er ikke fienden. De er faktisk en viktig alliert i utviklingen av utøveren.
 4. Lytter til spillernes bekymringer. Strålende trenere skrur ikke av frekvensen for å fange opp signaler om bekymringer, frykt eller hint om skader.
 5. Etablerer en relasjon før de dirigerer. Strålende trenere forstår betydningen av emosjonell tilknytning. Du betyr noe. Du tilhører noe. Du er viktig for meg. Ikke du som utøver men heller du som person. Vårt mest grunnleggende behov er sikkerhet. Når vi føler oss trygge kan vi stole på omgivelsene, og når vi har tillit kan vi lære. Strålende trenere vet at dette fundamentet av tillit er avgjørende.
 6. Begynn med slutten i tankene. Strålende trenere holder fokus på det store bildet av målet til utøveren. De har en plan, men er fleksible siden de er klar over at veien til suksess kan være kronglete og slitsom.
 7. Er besatt av basiskunnskapen. Strålende trenere forstår verdien av basis teknikk som kjernen i alle ferdigheter. Jo sterkere kjerne, jo mer vellykket blir utøveren. Legendariske John Wooden brukte sin første trening med sine basketspillere på å instruere dem i hvordan å sette på seg sokker. Korrekt iførte sokker hindrer blemmer og føtter uten blemmer er en forutsetning for å delta aktivt på trening.
 8. Bryter ned ferdigheter i bolker. Strålende trenere vet at ved å isolere de enkelte elementene som er vevd sammen for å oppnå en ferdighet så lykkes idrettsutøvere raskere.
 9. Elsker at utøverne strever. Strålende trenere forstår at det er en læringskurve. En strålende trener får ikke panikk når utøvere streber for å lykkes med ferdigheter.
 10. Gjør det kjedelige interessant. Strålende trenere kobler det langtekkelige til målet og lager konkurranser ut av alt som kan telles. De gir utfordringer og oppdrag. Målet er å gjøre disse kjedelige, men nødvendige øyeblikkene mer engasjerende.
 11. Gir positive korreksjoner. Strålende trenere sier «gjør dette» fremfor «ikke gjøre dette». «Ikke bøy armene» er mindre effektiv tilbakemelding enn «press armene rette»
 12. Finner lyspunkter og bygger videre derfra. Strålende trenere er klar over svakheter og prøver å forbedre dem til et minimumskrav men bruker mye mer tid og fokus på de områdene som en idrettsutøver utmerker seg.
 13. Prøver ikke å bryte uvaner; heller bygge nye vaner. Strålende trenere vet at den mest effektive måten å bryte et dårlig handlingsmønster er gjennom å erstatte en vane for en annen.
 14. Gir korte tilbakemeldinger. Presise og handlingsorienterte meldinger. Ingen lange taler. Basketlegenden John Wooden ble fotfulgt en hel sesong av forskere og hans motiverende teknikker ble undersøkt. Woodens gjennomsnittlige «tale» var fire setninger. Strålende trenere er ikke spesielt engasjert i observasjonscoaching («Få armene opp!» Opp hvor? «Knærne er bøyd!» Fortell meg hvordan jeg skal fikse det da). Strålende trenere gir solide tilbakemeldinger i stedet («Armene må være rett bak ørene» eller «klem denne muskelen og denne muskelen i beinet for å gjøre det rette»).
 15. Er nøye med hvordan de måler suksess. Strålende trenere bruker ikke resultattavla som sitt eneste mål på suksess. Strålende trenere forstår at dette kan erodere langsiktig utvikling av utøveren. Strålende trenere vil i stedet utvikle kompetanse for det lange løp, selv om det betyr å ofre suksess i begynnelsen av reisen. Hvis du måtte velge, ville du heller la barnet ditt være den sterkeste eleven i første klasse eller etter videregående?
 16. Bruker den rette blandingen av oppnåelige og mål de må strekke seg etter. Strålende trenere har kontroll på hvor skoen trykker rundt utfordringer.
 17. Sørger for progresjon og fremdrift. Strålende trenere forstår at objekter i bevegelse fortsetter bevegelsen. Det er lite venting på trening og ingen henger igjen i for lette øvelser.
 18. Søker konstant ny læring. Strålende trenere tror aldri at de vet alt eller at de ikke kan forbedre seg. Det er helt motsatt. Strålende trenere leser tidsskrifter, artikler, bøker og tapper internett for treningsideer. De deltar på kurs og søker råd hos andre trenere.
 19. Utvikler fremfor identifiserer talent. Strålende trenere setter pris på naturlige evner men vet at det kan bare ta en idrettsutøver til et visst punkt. Strålende trenere er ydmyke nok til å innrømme at de ikke er perfekte nok til å forutsi suksess, de bare går til verket og jobber hardt. En strålende trener medgir at ekstraordinært talent ikke er et rettferdig mål på egen verdi som trener; de måler heller sine coachingevner ved å ta en idrettsutøver som er mindre begavet og hjelpe denne til å lykkes.
 20. Observerer oppmerksomt. Strålende trenere prøver alltid å finne ut hva som får en spiller til å knekke koden og bli bedre.
 21. Forstår at mellommenneskelige relasjoner i teamet er viktig. Teambuilding er ikke bortkastet tid men et vesentlig element for å lykkes.
 22. Benytter bilder i coaching. Strålende trenere maler bilder i utøvernes sinn. «Hopp så høyt du kan» blir til «skyv gulvet vekk fra deg som en rakett på vei ut i verdensrommet».
 23. Skiller mellom læring og øvelse. Strålende trenere forstår at øvelse begynner etter læring. Som et resultat lar de ikke utøvere øve på noe de ikke har lært for å unngå å skape dårlige vaner. Læring foregår med tett observasjon og direkte instruksjon.
 24. Fokuser på hva utøveren skal gjøre, ikke hva de skal unngå. Strålende trenere forteller sine utøvere ting som «skuldre vendt mot målet og stram i kroppen» fremfor «ikke så slappe i kroppen».
 25. Fokuserer på flere måter å lære på. Strålende trenere bruker både verbale, visuelle og taktile teknikker for undervisning av hver enkelt ferdighet siden treneren erkjenner at spillere lærer forskjellig.
 26. Forstår barns utvikling. Strålende trenere har god kunnskap om milepælene i barndommen og skreddersyr sine handlinger og forventninger til å møte utøverne der de er i utviklingen.
 27. Avslutter øvelser før utøveren er utslitt. Strålende trenere vet at dårlige vaner og snarveier kommer når idrettsutøvere ikke lenger orker å fokusere.
 28. Gir rikelig med tid for utvikling av nye ferdigheter. Strålende trenere gir minst åtte uker for å lære en ny ferdighet. Etter hvert som utøveren utvikler seg i sporten vil denne tidsrammen faktisk bli lengre, ikke kortere, siden ferdighetene blir stadig mer komplekse å beherske.
 29. Bruker positive coachingteknikker. Strålende trenere skriker ikke, gjør andre mindre, truer eller skremmer. De trenger ikke å mobbe for å få resultater. Mens kortsiktig suksess kan forekomme under press, vet en glimrende trener at i det lange løp vil disse teknikkene slå tilbake og er farlig for utviklingen av barnet.
 30. Har et tankesett der feil blir sett som feedback og for å være lærdom på veien mot mestring. Strålende trenere mener at våre grunnleggende ferdigheter kan utvikles gjennom engasjement og hardt arbeid. De forsterker dette med sine utøvere om og om igjen, slik at deres utøvere føler seg motivert og er produktive.
 31. Vet hva de ikke vet. Strålende trenere er ikke redd for å innrømme at de ikke har alle svarene. De tillater ikke sitt ego å hindre dem fra å få ytterligere hjelp, opplæring eller selv foreslå for en idrettsutøver eller familien at det er best om vedkommende overflyttes til en mer erfaren trener.
 32. Utdanner sine utøvere. Strålende trenere går lenger enn utelukkende å instruere sine utøvere. I stedet utdanner de dem på en alderstilpasset måte om hensikten med og målet for ulike øvelser og ferdigheter.
 33. Har klare regler og logiske konsekvenser. Strålende trenere lar ikke sine utøvere gjette med hensyn til hva som forventes av oppførsel eller innsats. Regler gjelder for alle utøvere, inkludert stjernene.
 34. Forstår at moro er et vesentlig element i trening, uansett hvor nær elitenivå en idrettsutøver befinner seg. Hovedgrunnen til at idrettsutøvere slutter med sport, selv om det er en idrett de både elsker og hvor de lykkes, er fordi de ikke lenger har det gøy. Moro er ikke bare en bagatell men selve grunnlaget for en utøvers sunne engasjement i en idrett.
 35. Slutter trening i en positiv tone. Strålende trenere finner alltid en måte å se det positive på selv om det gikk langt verre enn planlagt. Det kan være så enkelt som å si «i morgen er en ny dag». Strålende trenere vet at både suksess og fiasko er midlertidig.

Kilde: 35 Secrets of Brilliant Coaches


wau

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s