Volleyball vokser mest blant jenter på videregående i USA

TVN er i en særstilling i Norge for volleyball i videregående skoler.

TVN er i en særstilling i Norge for volleyball i videregående skoler.

I innlegget Volleyball er den mest populære sporten blant nudister viser statistikken at antall aktive volleyballspillere i Norge i 2013 er på det laveste siden 2002 som er det tidligste jeg har sett på tall fra (min kilde er årsrapportene til NIF basert på idrettstellingen). Siden 2007 er det tilnærmet flat kurve med 19.000 aktive volleyballspillere. Vi er nå halvveis inne i fireårsperioden som i henhold til uttalte målsetninger skal gi 10.000 flere volleyballspillere her i Norge.

Personlig har jeg liten tro på at volleyball i Norge øker med 50% de neste to årene men jeg har absolutt optimisme knyttet til volleyball som idrett og at pilene snart peker oppover. Vi introduserte minivolleyball denne høsten i Kolbotn Volleyball og potensialet for rask økning i medlemsmassen er tydelig til stede. Et lite skår i vekstgleden er at Kolbotn Volleyball har 100% kvinneandel på spillersiden. Ser vi på utviklingen for gutter 13-19 år i Norge de siste årene så peker pilen bratt nedover, så det er kanskje ingen tilfeldighet.

Utviklingen i USA

Utvikling 2013-2014 USA

Utvikling 2013-2014 USA

Amerikanske idretter i form av Amerikansk Fotball og Cheerleading hadde en vekst på 242% i perioden 2002-2012 her i Norge (se statistikk). Det er kun sykkel og klatring som er i nærheten av denne enorme veksten med henholdsvis 232% og 214% økning i tiårsperioden. Siden USA ser ut til å fenge her i landet så er det fint å trøste seg litt med de siste tallene fra videregående skoler der borte.

Volleyball gikk mest frem i antall utøvere av samtlige jenteidretter (9.426) sammenlignet med fjoråret. Med 429.634 aktive jenter på volleyballbanen er idretten nå bare skarve 3.710 utøvere bak basketball som er nummer 2. Friidrett som økte med 5.946 utøvere fra 2012-13 er fortsatt nummer 1 for jenter på videregående i USA. Hele rankinglisten er friidrett, basketball, volleyball, fotball (soccer), softball (fast pitch), terrengløp (cross country), tennis, svømming, stup, cheerleading (competitive spirit squads) og lacrosse.

Hele rapporten 2013-14 HIGH SCHOOL ATHLETICS PARTICIPATION SURVEY utført av THE NATIONAL FEDERATION OF STATE HIGH SCHOOL ASSOCIATIONS kan du se her. Det er også mulig å lese litt generelt om vekst i idretten i USA her.

Hva med Norge?

Gode utviklingsmuligheter i klubbene gjør køene kortere på sidelinjen for tilbud som ToppVolley.

Gode utviklingsmuligheter i klubbene gjør køene kortere på sidelinjen for tilbud som ToppVolley.

ToppVolley Norge er spesielt omhandlet i Elitereglement 2014-2015 og er dermed i en særstilling blant videregående skoler i Norge. Det er neppe en ideell situasjon på landsbasis at alle de beste spillerne ender opp på en bestemt skole. Det er uten tvil flere ungdommer i denne alderen som fortsatt utvikler seg best med tett oppfølging fra hjemmet og i et godt klubbmiljø. Det er heldigvis gode eksempler på at positive ting skjer flere steder her i landet på videregåendetrinnet. I Drammen samarbeider nå Lier Volleyball og Akademiet som det går frem i artikkelen Treffer Drammen med hel volley?. Initiativtaker Terje Brun-Pedersen er i intervjuet inne på den samme trenden vi ser fra USA at det er spesielt mange jenter som er blitt bitt av volleyballbasillen. Hvis minivolleyball kan få opp rekrutteringen og volleyballtilbud etterhvert kan bli normalen på videregående skoler så er det fortsatt grunnlag for håp.

Mari Aase Hole er nå volleyballspiller på andre året i Frankrike (se gjerne hennes blogg). Hun er 24 år og for tiden den eneste kvinnelige norske profesjonelle volleyballspilleren i utlandet. Hun forteller i dette intervjuet hvordan hun tilbrakte ungdomsårene på Berg videregående i kombinasjon med volleyball i klubb.


wau

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s