Tanker om klubbutvikling

Kolbotn arrangerte Follo Mini Liga første gang i desember 2014

Kolbotn arrangerte Follo Mini Liga første gang i desember 2014

Klubbutvikling er ingen enkel oppgave. Men med innføring av Minivolleyball dukker behovet opp umiddelbart. Vi startet høsten 2014 med Minivolley i Kolbotn og klubben kan registrere 30% økning i antall aktive spillere som betalte treningsavgift i året som gikk. Noen nye ressurspersoner har engasjert seg som følge av nysatsningen, men det er viktig å gå i tenkeboksen for å unngå overbelastning i tiden fremover. Det er enklere å tiltrekke seg nye spillere enn det er å tiltrekke seg nye ledere.

«Klubbutvikling er summen av ulike aktiviteter eller tiltak som skaper en forbedring for klubben»

Det finnes en del materiell for å støtte opp under klubbutvikling. Norges Fotballforbund (NFF) har laget et dokument som skal fungere som idebank.

Last ned: Idebank for klubbutvikling (NFF)

Spørsmål klubben bør stille seg er i følge dette dokumentet;

  • hva er bra i klubben vår?
  • hva kunne vært bedre?
  • hvilke verdier er viktige for oss?
  • hvilken vei ønsker vi at klubben skal gå?
  • hvilke mål har vi?
  • hva kan vi gjøre for å nå målene våre?

Noen norske eksempler på volleyballdokumenter

Normalt ender klubbutvikling opp i en eller annen form for dokument. Enten det kalles strategi, håndbok, sportsplan eller retningslinjer.

Det er som regel enklere å lage en slik plan enn å sette tankene ut i livet.

Min arbeidsmodell

Jeff Janssens 16 delsystemer

Jeff Janssens 16 delsystemer

Selv jobber jeg primært ut fra et teoretisk rammeverk utarbeidet av Jeff Janssen; How to Build and Sustain a Championship Culture. Jeg finner det nyttig å dele inn klubben i delsystemer og se litt på hver enkelt del.

Tilstrømning – hvordan rekrutterer vi? Kommunikasjon – hvordan utveksler vi informasjon? Utførelse – hvordan spiller vi volleyball? Utmerkelser – hvordan hedrer vi nøkkelpersoner? Etterfølgere – er vi bevisst på hvordan klubben skal videreutvikle seg når dagens ildsjeler trekker seg ut? etc.

Volleyballforbundet ruller ut nye trenerkurs i disse dager og markedsfører minivolleyball i stor skala. Det er fristende å bare prøve å implementere forslagene etter hvert som kommer (for eksempel VUP). Samtidig mener jeg det er viktig å vurdere hva som passer min klubb. Jeg liker å orientere meg om vellykkede initiativ i andre land og akkurat nå er Sverige med Volleybompa, USA med BYOP og Nederland med Smashbal det som interesserer meg mest. Det som er sikkert er at det er mange områder vi kan bruke tid på i en utviklingsprosess. Men det er viktig å velge områder som gir oss de resultatene vi vil ha. Å vokse i antall aktive uten tilsvarende vekst i støtteapparatet er sannsynligvis det verste som kan skje.

Volleybompa (Sverige)

[Habo Wolley] har gått från totalt 80 aktiva och enstaka ledare år 2010, för att fyra år senare vara mer än 300 barn och över 80 engagerade ledare i verksamheten, utöver de föräldrar som finns i Volleybompan. För fyra år sedan var Habo Wolley en elitförening med ungdomsverksamhet, nu är vi en ungdomsförening med elitverksamhet och vi har verksamhet från tre års ålder upp till föräldrarvolley

Bring Your Own Parent (USA)

Interessant konsept fra USA der barn og foreldre deltar sammen på volleyballtrening. Helt klart med på å senke terskelen til videre foreldreengasjement.

http://www.bringyourownparent.com/

Ruth Nelson som står bak dette ble tatt opp i AVCA Hall of Fame i 2014.

Smashbal (Nederland)

After a trial period of several months using our beautiful Dutch volleyball variant, the Saskatchewan Volleyball Association informed us that they will adopt Smashball for all volleyball clubs in this region as boys introduction program.


Smashball er primært egnet for å tiltrekke seg gutter i aldersgruppen 6 til 14 år til volleyball. Med 100 aktive jenter og 0 gutter i Kolbotn Volleyball ved inngangen til 2015 ligger dette litt på vent. Men spillformen har vist gode resultater i Nederland og er muligens bedre egnet mot yngre gutter en Minivolleyball. Saskatchewan Volleyball Association i Canada (ca 1 million innbyggere og 50 volleyballklubber) bestemte seg etter en prøveperiode å innføre spillformen i alle klubber. «We’re heading for a global dissemination of Smashball», skrev grunnleggerne Ruben Nijhuis og Peter van der Ven i desember 2014.

http://en.smashbal.nl/

Annen inspirasjon internasjonaltVAI Club Development Guide (Volleyball Association of Ireland)

wau

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: