Posisjonering ved gratisball

Randabergs Arjola Prenga må også forholde seg til gratisballer

Randabergs Arjola Prenga må også forholde seg til gratisballer

Jeg hører av og til trenere i ungdomsserien rope «gratis» og det er ingen åpenbare reaksjonsmønstre å se hos laget de leder. Jeg hører av og til spillere i ungdomsserien rope «gratis» og det er ingen åpenbare reaksjonsmønstre å se verken hos de selv eller lagvenninnene. En «gratisball» er som regel en konsekvens av at vi klarte å sette motstanderlaget under såpass hardt press at de ikke klarte å produsere et effektivt motangrep på tre slag. I ungdomsserien ropes det også «gratis» selv om det er tilnærmet normalen i forhold til angrep fra motstanderlaget. Håper dette innlegget kan belyse temaet og forhåpentligvis også flytte ansvaret for å rope «gratis» fra trener til opplegger.

Etterhvert som ferdighetene øker blir det stadig mer sentralt å benytte sjansen til å avgjøre en ballveksling på en gratisball. Et lag som terminerer en høy prosent gratisballer på ethvert nivå vil oppleve suksess.
Første steg for å utvikle godt gratisball-angrep er å forflytte spillere i en god posisjon for et nøyaktig fremspill til opplegger. Det er typisk to varianter av posisjonering i en gratisballsituasjon avhengig av om opplegger er i bakre eller i fremre rekke.
Bokstavbetegnelser i figurene:

 • LF (Left front) – Kantspiller
 • MF (Middle front) – Senter (midtspiller)
 • RF (Right front) – Diagonal (høyre kant)
 • S (Setter) – Opplegger
 • LB (Left back) – Venstre bakspiller
 • MB (Middle back) – Midtre bakspiller
 • RB (Right back) – Høyre bakspiller
Grunnposisjon (Base position) – dette er den oppstilling på banen et lag ønsker å innta så raskt som mulig når en ball går over til motstanderlaget. Lag som ikke er disiplinerte i forhold til å komme tilbake i grunnposisjoner er i ubalanse i forhold til innøvd bevegelsesmønster når neste angrep kommer fra motstanderlaget.

Grunnposisjon - opplegger i fremste rekke (posisjon 2)

Grunnposisjon – opplegger i fremre rekke (posisjon 2)

Grunnposisjon - opplegger i bakre rekke (posisjon 1)

Grunnposisjon – opplegger i bakre rekke (posisjon 1)

Trekkfasen (Release) – Når vi er sikre på at vi står overfor en gratisball (ingen mulighet for smash fra motstanderlaget verken fra luften eller stående på gulvet) forflytter spillerne seg. Normalt vil jeg si det er en gratisball når den må slås over nett med et baggerslag eller med et fingerslag bak 3-meterlinjen slik at en effektiv dipp ikke er særlig sannsynlig.

Trekkfasen med opplegger i posisjon 1

Trekkfasen med opplegger i fremre rekke (posisjon 2)

Trekkfasen med opplegger i posisjon 6

Trekkfasen med opplegger i bakre rekke (posisjon 1)

Klarposisjon (Pass Position) – Spillere står svært nær normale posisjoner for å angripe når laget mottar ballen. Det er her verdien i en gratisball ligger. Statistisk sett skal motangrepet gi høy scoreprosent.

Posisjon for å ta i mot en gratisball - opplegger i posisjon 2

Klarposisjon for å ta i mot en gratisball – opplegger fremre rekke (posisjon 2)

Klarposisjon for å ta i mot en gratisball - opplegger i posisjon 1

Klarposisjon for å ta i mot en gratisball – opplegger i bakre rekke (posisjon 1)

Målet med trekkfasen er å dekke banen så godt som mulig og samtidig forflytte angriperne i en god posisjon for angrep. En nøkkel er å forme en W med spillerne på banen – tre foran rett bak 3-meterlinjen og to spillere som dekker avstanden mellom de tre fremste spillerne. Det er et poeng at spillerne ikke skal snu ryggen til motstanderlaget når de trekker seg tilbake til gratisballposisjoner. Dette vil i så fall bety at de mister øyekontakt med ballen som ikke er bra i denne fasen. Justeringer med små raske skritt på veien til ny posisjon sikrer en balanse mellom behovet for eventuelt å kunne spille baller som kommer over nettet og komme i riktig posisjon.

Her er noen flere nøkler som en trener bør vektlegge i forhold til gratisballer:

 • Opplegger roper «gratis» – det er viktig at situasjonsvurderingen og kommandoen kommer fra oppleggeren siden det er denne spilleren som først forlater sin forsvarsposisjon og utløser en lagforflytning.
 • Spillere forflytter seg så raskt som mulig til sine nye posisjoner mens de fortsatt har fokus på ballen.
 • Prøv å oppmuntre til å ta gratisballer over hodet for å korte ned tiden til eget angrep. Dette er viktigere for lag som har raske angrep (pater, shoot).
 • Øv forflytning i området opplegger og diagonal (høyre kant). Det er ofte i dette området det kan bli litt forvirring og kollisjoner.

Libero_Free_Ball

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s