Oppsummering av volleyball i Rio

Guidetti reiser fra Rio med Sloetjes og tre andre på Topp 10 Best Scorer-lista i stallen kommende sesong.

Guidetti reiser fra Rio med Sloetjes og tre andre på Topp 10 Best Scorer-lista i stallen kommende sesong.

Når 21 år gamle og 195 centimeter høye Zhu Ting fra Kina smashet inn 31 poeng på 61 forsøk samt hentet to blokkpoeng og sendte Nederland ut i semifinalen i OL var det trolig blandede følelser for Giovanni Guidetti. Allerede før OL hadde han ordnet signaturen til Zhu Ting for Vakifbank Istanbul som er klubben han har trent utenom landslagssesongen siden 2008. Zhu Ting ble første kineser i «30+»-poengklubben Rio. Fasit ble 4. plass for Guidetti etter USA-tap i bronsefinalen men Nederland noterte uansett tidenes beste for landet som hadde 6. plass (OL 1992) og 5. plass (OL 1996) å se tilbake på før mesterskapet.

30 poeng eller flere i OL

30 poeng eller flere i OL

Avtalen til Zhu Ting i Vakifbank er verd mer enn en million dollar (ca. 8,5 millioner NOK) noe som plasserer henne på lønningstoppen i verden. Volleyball Danmark publiserte nylig en liten artikkel Kvindelige volleystjerner tjener dobbelt så meget som mændene der de prøver å forklare hvorfor lønningene til de beste volleyballkvinnene er det dobbelte av de beste mennene og også hvorfor mange av de best betalte spillerne befinner seg i nettopp Tyrkia.

VakifBank vant Champions League i 2011 og 2013 og tok andreplassen i 2014 og 2016. Italienske Pomì CASALMAGGIORE vant denne turneringen for første gang i april 2016 med blant andre USA’s andreopplegger i OL Carli Lloyd på laget sammen med midt Jovana Stevanovic som spilte i OL-finalen for Serbia. Det er mye som tyder på at VakifBank står sterkt for å gjenerobre tronen neste sesong.

Guidetti har lyse utsikter for Vakifbank med fire sentrale OL-utøvere i stallen

Guidetti har lyse utsikter for Vakifbank med fire sentrale OL-utøvere i stallen

Det er ikke bare Zhu Thing som Guidetti leder neste sesong. Lonneke Slöetjes, Milena Rasic og Kim Hill supplerer i stallen som dermed sikrer at fire av ni Best Scorers i OL spiller sammen i VakifBank.

Best scorers - women - Rio 2016

Best scorers – women – Rio 2016

Lang Ping åpner dører

It’s good for her to go abroad and have some experience playing and communicating with international players (Jenny Lang Ping om Zhu Ting)

Jenny Lang Ping (f. 1960) ble i Rio den første volleyballspiller noensinne som har tatt OL-gull både som spiller og trener. Men hun ble kontroversiell i sitt eget hjemland etter OL-gullet som spiller i 1984. I motsetning til mange av hennes lagvenninner som gikk inn i administrative stillinger i idretten i Kina, reiste Lang Ping til USA for å studere og trene lag. I 2005 fikk hun ansvaret for kvinnelandslaget i USA. Mange stemplet henne som landsforræder og kritikken toppet seg når hun i Beijing 2008 ledet USA til seier 3-2 over Kina i semifinalen for kvinner. USA endte med sølv med Lang Ping på sidelinjen mens Kina tok bronse på hjemmebane. Begge lands respektive presidenter Hu Jintao og George W. Bush var tilstede på denne kampen som ble sett av 250 millioner TV-tittere i Kina alene.

I årene før Beijing hadde Lang Ping også en periode som første kvinne med ansvaret for Kina fra 1995. Hun ledet blant annet Kina til sølv i OL i 1996 så det er en svært erfaren coach som overraskende sikret det unge laget fra Kina OL-gull i Rio. Snittalderen var 24 år for Kina i Rio som er nesten 3 år yngre enn for eksempel USA (snittalder 27). Lang Ping reflekterte litt over den unge alderen etter finalen og det faktum at Kina tapte tre av kampene i puljespillet. «With our young team you never know. One day great, one day not.» var hennes refleksjoner etter seieren over Brasil.

In this match we did well but one game can’t measure our team’s performance. We are a young team with a long way to go. Many teams are equal to our strength. We need to continue to work hard because there are a lot of things to improve. (Jenny Lang Ping etter finalen mot Serbia)

Zhu Ting delte rom med Xu Yunli i Rio. Hun spilte sitt tredje OL og hadde trolig den rutinen som skulle til for å støtte Zhu Ting på veien mot gullet.

She gave me a lot of advice after training. When I had ups and downs, she would talk to me and help me release the pressure. (Zhu Thing om Xu Yunli etter finalen)

Ting var god men ikke helt i OL-toppen

Ting var god men ikke helt i OL-toppen

På mange måter har Lang Ping gått foran som et eksempel på verdien av å utvikle seg gjennom internasjonalt engasjement. Hun har ledet Kina og USA samt vært coach for klubblag i Italia. Både i 1999 og 2000 ble hun kåret til «Woman Volleyball Coach in Italy of the year». Hun startet trenerkarrieren som assistent for Blase Czerniakowski og Laurel Brassey ved University of New Mexico i periodene 1987-89 og 1992-93.

Jenny Lang Ping giftet seg for andre gang med Wang Yucheng i 2016

Jenny Lang Ping giftet seg for andre gang med Wang Yucheng i 2016

Medaljens bakside er som vanlig utfordringer med privatlivet.

All these years of coaching, I just feel lucky to have this opportunity to have led many other teams across the world. I have achieved a lot as a player and as a coach, but I also had to sacrifice many things in my life. My biggest regret in life is that I was not able to spend time with my mother, especially when she was sick. This is the big sacrifice I have to do, amidst all the success that I have achieved in this sport. (Jenny Lang Ping)

Datteren Lydia Lang Bai

Datteren Lydia Lang Bai

Jenny Lang Ping er født i Beijing men flyttet til Los Angeles med landslagsspilleren i håndball «Frank» Fan Bai som hun også samtidig giftet seg med i 1987. Ekteskapet endte i skilsmisse i 1995 med de fikk en datter sammen i 1992. Lydia Lang Bai spilte for Stanford i perioden 2011-2013 og var også en del av USA Youth National Team i 2008. Hun ble uteksaminert i 2014 og jobber i USA. Jenny Lang Ping er fortsatt kinesisk statsborger til tross for at hun har vært bosatt i USA i over 15 år. I januar 2016 giftet Lang Ping seg på nytt med Wang Yucheng som er professor i religion ved Chinese Academy of Social Sciences.

Etter sitt første OL-gull som trener kan Jenny Lang Ping ta en velfortjent pause: «I felt overwhelming relief and relaxation after our victory. I didn’t have the strength to jump and cheer. At the end, fatigue took over.»

OL i Rio ble historisk svak for Kina så det overraskende gullet i volleyball skapte stor begeistring. Når matchballen ble spilt ble det målt en seerprosent på 69 i sentrale strøk og et gjennomsnitt på 59 for hele kampen. På Weibo (Kinas Twitter) lovpriste Lang Ping laget for “their sweat and sacrifice” og hun takket “women’s volleyball spirit that is passed down through generations”. Hun fikk veldig raskt 950.000 likes.

På spørsmål om hun fortsetter mot 2020 hadde Lang Ping følgende svar.

I have spent very little time with my parents. That’s my regret. I thank them for their support. Now I just want to go home and be with them.

Hjemkomsten for Kina i Beijing etter OL i Rio:

En ny «quad» for Karch

For sterke nasjoner som Kina og USA er det OL som styrer planleggingen og som påvirker spillere i forhold til satsning. USA opplevde et generasjonsskifte etter London 2012 og det ble bekreftet i kontrakt før Rio at Karch Kiraly skal lede Team USA i fire nye år (se artikkel for mer detaljer om OL-historikken til USA). Christa Harmotto Dietzen og Courtney Thompson annonserte til pressen i Rio at de legger opp. Andre spillere som har trent med landslaget i USA frem mot OL og som legger opp er såvidt meg bekjent Kristin Lynn Hildebrand og Lauren Paolini. Når Brasil røk ut mot Serbia i kvartfinalen var det nok mange som tenkte at USA skulle ta sitt første OL-gull noensinne men storspill fra Serbia i semifinalen sørget for at Karch Kiraly i likhet med Walsh Jennings/Ross og herrelaget til USA fikk det lille plasteret på såret å lykkes i bronsefinalen. Brasil står nå foran et generasjonsskifte med mange spillere som jaktet på sitt tredje strake OL-gull i Rio. Russland taklet ikke overgangen til spill uten scoringsmaskiner som Gamova og Sokolova som kastet inn håndkledet i mai. Det sterke unge laget til Kina blir trolig bare verre å handskes med for USA i Tokyo 2020. Med eller uten “Iron Hammer” Jenny Lang Ping på sidelinjen. Team USA kommer til å savne Courtney Thompson som cheerleader:

Serve

Den eneste aktiviteten en spiller kontrollerer 100% i volleyball er egen serve. Vi fikk se en til tider svært aktiv Giovanni Guidetti som signaliserte hvor han gjerne så serven ble rettet underveis i kampen. Andre trenere var ikke like tydelige men det som er sikkert er at alle spillere har et bevisst forhold til hva de gjør fra servelinjen. Statistikk utarbeidet i kjølvannet av Rio tar for seg andel ballvekslinger som blir vunnet i ulike idretter etter egen serve. Ikke overraskende kommer sandvolleyball for herrer ut helt på bunnen. 32% av alle ballvekslinger vinnes på egen serve. Å serve i volleyball er statistisk sett en ulempe.

Prosent score med egen serve i OL 2016 på tvers av idretter

Prosent score med egen serve i OL 2016 på tvers av idretter

Etter årets Grand Prix sendte Karch Kiraly ut epost til hvert enkelt medlem av Team USA der statistikk knyttet til serve var tema. Grunnleggende konklusjon var at det er bedre å serve mot et åpent område på banen enn å rette serven direkte på en enkelt person (se artikkel). Joe Trinsey som står bak alle dataanalysene uttalte seg også mer generelt om serve i en annen artikkel.

A ‘just keep it in, let them make mistakes’ philosophy used to be more common. But with the speed and power of the attacks (as well as the tactical complexity and deception of the offenses) increasing each generation, it is becoming more common to see coaches pushing their teams to attack more from the service line, even if it means more errors.

Rangering av serve i Rio kvinner

Rangering av serve i Rio kvinner

Totalt ble det slått 5934 server i kvinneklassen innendørs i Rio. 658 av disse var feilserver (11,1%). 382 av disse var serveess (6,4%).

Karri Walsh Jennings

Det tok 16 år med sandvolleyball i OL før Kerri Walsh Jennings gikk på et tap. Jeg traff Kerri Walsh Jennings for første gang i Stavanger og ble imponert over hennes karisma og måten hun håndhilste på alle i banemannskapet og hun forklarte at hun gjerne ville takke alle som gjorde det mulig for henne å spille sandvolleyball. Hun takket banemannskapene i Rio på samme måte på sin egen 38-års gebursdag 15. august som hun feiret med å slå ut Bawden/Clancy i kvartfinalen. Og hun gjorde det samme etter semifinaletapet mot Larissa/Talita.

You have to know what hard is to know what great is. You need contrast in your life to show you what you want. I’ve lived a lot of contrast in the past four years. This Olympics will have a lot of contrast. But it’s going to highlight the beautiful moments.

Med tre strake gull bak seg klarte hun sammen med April Ross å motivere seg for å slå Brasil med Larissa/Talita i bronsefinalen. Deres innsats skapte gjenklang hos begge innendørslagene som senere gikk ut og sørget for bronsemedaljer.

It was harder than I thought to get up for this match. I talked to myself all night long, and at some point I was like, ‘You need to stop feeling sorry for yourself. This is an honor to have another day to fight for what you want.’ Our goal was to win our last match. Obviously, it was to win gold, but it was an honor and a huge, huge opportunity as an athlete to come and fight for this. It was a highlight of my athletic career without a doubt.

Kerri Walsh Jennings peker selv på innlegget til Jen Ator Dear Kerri Walsh Jennings, Please Give Us 4 More Years – One fan’s ode to the world’s best beach volleyball player for best å oppsummere sine følelser rundt OL i Rio.

Kerri Walsh Jennings på Facebook - I'm pretty far from done

Kerri Walsh Jennings på Facebook – I’m pretty far from done

Frilansfotografen Anthony Moore har fulgt Walsh Jennings/Ross og takket på sin måte med et lite tilbakeblikk på treningshverdagene før OL.

Kommentarbrøler

Størst engasjement på sosiale medier her hjemme kom vel i forbindelse med matchball mellom USA og Italia i herrenes semifinale. Og da var det primært kommentarene til TV2 som fikk noen til å dra på smilebåndet mens andre mente dette fikk begeret til å flyte over. Hvis volleyball var en større idrett i Norge kunne vi lett utvidet listen Kommentatorenes pinligste tabber (Dagbladet).

Forøvrig oppsummerer kommentator Lars Peder Karset Hellerud OL i Rio på sin Facebookside som følger:

Da er OL-ilden slukket og mikrofonen slått av. To intense OL-uker er over. Det ble 62 kamper bak mikrofonen, til alle døgnets tider. Jeg kommenterte 5764 server. Nøyaktig. Jeg har telt. Og det ble tre besøk hos Annemarta i «Rio i dag». Å sitte i studio og bli intervjuet live på TV er 90 % gøy + 20 % skummelt = 110 % -utavdegsjælopplevelse.

Jeg er stolt over å ha representert TV 2 disse to ukene. En stor takk til Mikael Harstad Groven (redaksjonell leder i TV 2) som ringte meg i fjor høst og lurte på om jeg kunne være interessert i å kommentere OL. Takk for tilliten! Å få jobbe på innsiden av en så stor TV-produksjon som OL, har gitt meg enorm respekt for det arbeidet som ligger bak. TV 2 består av enormt mange flinke folk i alle ledd. Alt fra kommentatorkollegaer, der noen har kommentert i «alle år», mens andre har masse erfaring fra idretten og kanskje har et OL-gull på peishylla, til de som sørger for at teknologien virker og at folket har lyd og bilde på skjermene sine i de tusen hjem. Vertene som tok i mot oss kommentatorer hver dag, kveld og natt og sørget for at vi hadde det fint med hyggelige ord og masse godt på bordet til enhver tid. Og ikke minst de som hadde det overordnede ansvaret for at alt gikk som det skulle. Sjefene. De som sørget for at alt ble som det skulle bli.

Det ble èn parkeringsbot under lekene. Jeg skjønner fortsatt ikke hvorfor jeg fikk den boten, det var da vitterlig ikke noe «Parkering forbudt»-skilt der jeg sto. Det ble en mail fra en seer med korrigering av uttalen til en russisk spiller. «Samoilovs» uttales med stum «i». «Sam-o-lov». Så vet dere det. Kan være greit å vite. Og det ble mange sene nattetimer der jeg kom på jobb samtidig som «resten av Oslo» var på vei hjem fra en fuktig bytur.

Tusen takk for alle de hyggelige og positive tilbakemeldingene jeg har fått på kommenteringen og studiobesøkene i løpet av disse to ukene, både fra venner, familie, bekjente og ukjente. Det virker som om mange har fått interesse for sandvolleyball i løpet av lekene, og det er kult å få meldinger klokken 3 om natten fra folk som vil diskutere side-outen til Cuba, som mener Russland burde utfordre Australia mer i serven, at Lupo er en undervurdert forsvarsspiller og at Allison oftere må velge cut-shots for å styre unna den italienske blokka. Målet mitt med kommenteringen har vært å la seerne få ta del i øyeblikkene og følelsene, spillernes oppturer og nedturer, og ikke minst den elektriske stemningen som har vært på Copacabana fra første til siste serve. Det har vært et mål for meg at seerne skal lære noe nytt om spillet, bli kjent med reglene og at de skal oppleve en engasjert kommentator som formidler det som skjer utpå banen på en god måte.

Jeg som kommentator var også opptatt av å være godt forberedt, slik at jeg kunne komme med informasjon og små historier som seerne syns er kult å få høre om. I forkant av lekene ble det gjort grundig research på samtlige av de 96 spillerne. Visste du for eksempel at argentinske Anna Gallay måtte til Brasil for å få spilt sandvolleyball som ung, og at hun finansierte togturene ved å selge kaker til naboene sine? At russiske Dmitri Barsouk en gang fikk spørsmål om hva som er hans tre største hobbier, og at han svarte «billiard, flørting og vodka». At Olaya Pazo fra Venezuela er fra byen Caracas, regnet som verdens mest voldelige by. At Evandro fra Brasil er turneringens høyeste spiller, med sine 210 cm? Mens Nathalia Alfaro fra Costa Rica er den laveste, med sine 165 cm? At Adrian Carambula fra Italia er født i Uruguay, og spilte fotball med Luis Suarez i oppveksten? At lillebroren til canadiske Kristina Viljas heter Lenny, og deltok i OL i Sotsji i 2014, der han endte på 36. plass på skisprinten. At kinesiske Fan Wang i 2013 spilte sammen med en makker som heter Jing –Jing Ding? At Kerri Walsh Jennings, jenta med OL-gull fra 2004, 2008 og 2012, slet med en vond skulder i fjor og spilte flere turneringer der hun kun brukte venstre? At Chaim Schalk fra Canada fikk foreldrene til å kjøre på noen tonn sand i hagen da han var ung, slik at han kunne bygge sandvolleybane bak huset? Og at familien til Phil Dalhausser fra USA flyttet til Alaska da Phil var ett år, men moren syns det var for kaldt der, så de flyttet til Florida kort tid etter. Historiene er mange.

Jeg er utrolig stolt og glad over å ha fått muligheten til å være en del av TV 2 sitt OL-team. Å få lov til å kommentere OL er stort. Det har vært en drøm siden jeg gikk i kjeledress og brukte borrelås på skoene. Tusen takk til alle som har fulgt med på kampene og sendingene. Det betyr mye! Og ikke minst: Tusen takk til kommentatorkollega Nila Larsson. Du er superdyktig, det har vært en fryd å jobbe med deg inn mot OL og under lekene. Jeg håper det blir mer kommentering på oss sammen.

Takk for nå!

I tillegg til Nila Håkedal Larsson på sandvolleyball slapp Vegard Høidalen innpå i finalene innendørs som ekspertkommentatorer. Nila fikk selv en 22. plass i OL i 2004 sammen med Ingrid Tørlen så det er ingen tvil om at hun kan sandvolleyball. Vegard Høidalen har to 9. plasser i OL i sandvolleyball fra 2000 og 2004. Begge med makker Jørre Kjemperud. Personlig mener jeg TV2 også kan vurdere å trekke inn eksperter som er relevante i toppen i dag enten som aktive trenere eller spillere.

Norske volleyballstjerner på Copacabana

Bjørn Maaseide og Jan Kvalheim var med i publikumsoppvarmingen i Rio.

Bjørn Maaseide og Jan Kvalheim var med i publikumsoppvarmingen i Rio.

Kanskje ikke alle som fikk med seg men Norge hadde spillere på sandvolleyballarenaen i Rio. Bjørn Maaseide og Jan Kvalheim fikk æren av å være i sentrum på Copacanana i en oppvisningskamp mellom World Legends og Brasil Legends. Du kan lese hele artikkelen her.

WORLD LEGENDS (BLUE)
Ana Paula
Sinjin Smith
Randy Stoklos
Jan Kvalheim
Bjørn Maaseide
Natalie Cook
Kerri Pottharst
Fernando Marques
Ricardo

BRASIL LEGENDS (GREEN)
Loiola Jose’
Bada’
Tullio
Adriana Samuel
Giovane Gavino
Guilherme Marques
Edoardo Bacil
Monica Rodriguez
Anjinho

Bjørn Maaseide, Norway
A three-time Norwegian beach volleyball Olympian playing with Jan Kvalheim (Atlanta 1996 and Sydney 2000) and Iver Horrem (Athens 2004), Maaseide has achieved success on-and-off the sand.  He and Kvalheim won seven FIVB World Tour gold medals and were the international circuit’s top team in 1994. The pair also won the 1994 European Championships. Maaseide was the instrumental figure in bringing the FIVB World Tour to Norway with events in Stavanger starting in 1999 and Kristiansand beginning in 2007. He also headed the organising committee for the 2009 FIVB World Championships at Stavanger in 2009.
Jan Kvalheim, Norway
A two-time beach volleyball Olympian for Norway playing in the Atlanta 1996 and Sydney 2000 Games with Björn Maaseide. Kvalheim played pro volleyball in France in Arago Sète (1984-1989, French Cup champions in 1988) and AS Cannes (1989-1992, two-time French champions). On the beach, he and Maaseide won the 1994 European Championships and became FIVB World Tour champions the same season. The Kvalheim/Maaseide partnership netted Norway seven FIVB World Tour gold medals.  He also was a member of the Norwegian organising committee that staged the 2009 FIVB Beach Volleyball World Championships in Stavanger.

Personlig utbytte

 • Giovanni Guidetti seiler opp som min kandidat til verdens beste volleyballtrener for øyeblikket. Jeg unnet han en medalje med Nederland.
 • Medfølelsen for Maret Balkestein-Grothues da hun fikk en ankelskade når Nederland luktet seier mot USA i gruppespillet.
 • Nitten år gamle Tijana Bošković ble første kvinne i OL-historien som slo en serve i 100 km/t mot Kina i gruppespillet. Senere slo sytten år gamle Paola Egonu på Italia en serve som målte 101 km/h mot USA og denne nye rekorden ble tangert av Bošković senere i turneringen. Ivan Zaytsev tangerte rekorden for herrer i Rio med 127 km/h.
 • Imponerende Jenny Lang Ping som sørget for at en kvinne ble den første i historien som tok gull i OL både som spiller og trener. Det er kun Yuri Chesnokov, kaptein på USSR som tok gull som spiller i Tokyo i 1964 og deretter coachet landet til sølv i München 1972 og sølv i Montreal 1976 som er i nærheten. Samt Bernardo ‘Bernardinho’ Rezende som vant sølv som spiller i Los Angeles 1984 før han ledet både Brasils menn og kvinner til flere OL-medaljer. Heder også til Karch Kiraly som den eneste person som har OL-gull både inne og ute så årets bronse som trener setter også han i et spesielt lys og det er moro at han får en ny gullsjanse i 2020.
 • Bildene av Brasils Ze Roberto som ble trøstet av sin sønnesønn etter tapet for Serbia i kvartfinalen ga et sterkt inntrykk av den tomheten som rammer et lag som moralsk sett skulle spilt om gullet.
 • De korte TV-glimtene av Courtney Thompson som nærmest oppførte seg som om hun ledet et utdrikningslag på sidelinjen for USA.
 • Leit å se Kerri Walsh Jennings og April Ross ryke før finalen i sandvolleyball men imponerende å se hvordan de likevel kjempet til seg bronsen.
 • USA leder 11-8 mot Serbia i semifinalen i femte sett. Kelsey Robinson ser ikke ut til å takle presset og bidrar lite og gir også en enkel gratisball. Karsta Lowe slår en pipe i nettet til 12-12 etter å ha vært suveren tidligere i settet. Så slår Milena Rasic et serveess. Timeout USA. Rasic slår serven i nett 13-13. Alisha Glass slår serven i nett for USA og 13-14. Tijana Bošković (19) dundrer til på serve rettet mot Kelsey Robinson som klarer å få et bra fremspill men Karsta Lowe slår en smash uten sting. Serbia setter opp sitt angrep og Tijana Bošković dundrer til fra høyre kant og hun sikter på Kelsey Robinson. Robinson klarer å sette opp et baggerslag men ballen går høyt og tilbake over nettet og lander utenfor banen rett ved 3-meteren til Serbia. Karch Kiraly vil nok i ettertid fundere på om han burde gjort noe med Kelsey Robinson eller om han i det hele tatt oppfattet det svake leddet som Tijana Bošković utnyttet. På den annen side feilet både Karsta Lowe og Alisha Glass i avgjørende øyeblikk for USA så det er ingen enkel sak å være OL-debutant.
 • Ivan Zaytsev sørget for tie-break mot USA etter en vanvittig avslutning i fjerde sett i semifinalen. På stillingen 20-22 så det ut som Italia skulle gå glipp av finalebilletten. Men Zaytsev satte først to server som skapte uorden i servemottaket til USA. Så fulgte han opp med tre strake ess på stillingen 22-22.
 • Reid Priddy avsluttet med stil for USA og var sterkt delaktig i bronsen mot Russland. 38-åringen Priddy som var med i OL for fjerde gang i Rio sier han vil prøve å satse på sandvolleyball frem mot OL 2020. I tillegg til årets bronse har Priddy gull fra OL i Beijing.
 • USA med Karch Kiraly har videreført arbeidet til Hugh McCutcheon og bygget en bunnsolid kultur for læring og vennskap. Om det var lurt å ta med en tredje opplegger i form av Courtney Thompson fremfor en spiller som kanskje kunne fungert som enda en valgmulighet på kanten i tillegg til Kelsey Robinson er umulig å si. USA mistet poengplukkeren Foluke Akinradewo med kneskade i andre sett mot Serbia og Karch Kiraly skal ha honnør for at han aldri nevnte dette som en mulig forklaring på tapet i semifinalen. Men det er bare å se på Best Scorers for å forstå at dette var krise.
 • Statistiker for USA Joe Trinsey mener å ha belegg for at USA vant VM i 2014 mye på grunn av at de endret fra hopp- til flakkserve. Kvinnene røk ut med Tijana Bošković på serveplass for Serbia og hennes 100 km/h-server. Totalt servet Bošković 65 ganger i OL. 21 av disse feilet og det gir en feilprosent på 32 som er vesentlig høyere enn snittet i turneringen på 11%. Men hun slo også inn 10 serveess noe som betyr at 15% av servene var ess mot snittet i turneringen på 6,4%. Det er ikke bare summen av statistikk som teller men hvem som kan sette de avgjørende poengene når det teller som mest.
Dream Team Rio 2016

Dream Team Rio 2016

Kilder:

Echoes of China’s patriotic past in surprise volleyball win in Rio

Eight years ago, China’s hero volleyball coach was a “traitor” who coached the US to victory

Kvindelige volleystjerner tjener dobbelt så meget som mændene

Top volleyball coach Lang Ping marries professor

Coach Lang Ping Reveals Biggest Regret In Life

Dear Kerri Walsh Jennings, Please Give Us 4 More Years

Serving Is A Disadvantage In Some Olympic Sports

Got data? The geek behind US women’s volleyball does

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s