Bevegelse uten ball

I amerikansk college-volleyball (NCAA) fisker forsvaret over 50% av alle angrep og ballvekslingen går videre. I internasjonal volleyball på høyeste nivå fisker forsvaret mindre enn 1/3 av alle angrep.

Statistikken stammer fra Joe Trinsey som jeg hadde gleden av å møte på trenerkurs i USA. Trinsey er for tiden Volunteer Assistant Coach i Loyola Marymount Lions sammen med Head Coach Tom Black. Begge var en del av støtteapparatet til Team USA damer i Rio 2016 under ledelse av Karch Kiraly. Trinsey er statistikkfreak og jobber kontinuerlig med å prøve å benytte statistikk som grunnlag for nye måter å spille bedre volleyball.

Lange ballvekslinger med spillere som ikke er fullt utviklet for å score angrepspoeng gir en gylden læringsmulighet for unge spillere i utvikling til å forstå spillets syklus. Bevegelse uten ball er nøkkelen til å ha spillere i posisjon for å utøve effektivt forsvar i volleyball.

Spillets syklus i volleyball

Spillets syklus i volleyball

For å illustrere spillets syklus har jeg satt ned hastigheten og kommentert en av NCAA «Plays of the month» som viser en av ballvekslingene til USC Trojans i september 2016. Universitetslaget ledes av Mick Haley som ledet Team USA til 4. plass i OL 2000.

Vi observerer:

 • Grunnposisjon (Base defense) er det viktigste forsvaret du har. Det er oftest slik at det laget som klarer å innta grunnposisjon flest ganger i løpet av en ballveksling vinner poenget.
 • Når ballen treffer hendene til opplegger på motsatt side av nettet så skal et lag være i grunnposisjon. Laget er da i balanse for å takle det som måtte komme. Hvor eksakt grunnposisjon er på banen for hver enkelt av de seks spillerne varierer avhengig av valgt forsvarssystem og individuelle ferdigheter.
 • Alle leser spillet fra grunnposisjon:
  • Libero (posisjon 5) vurderer muligheten for at opplegger dytter ballen videre over nett for å score direkte, vurderer muligheten for pater (quick attack) og er oppmerksom på eventuell overpasning (ball som opplegger ikke når opp til og som lander bak våre spillere ved nett).
  • Blokk (posisjon 2, 3 og 4) vurderer to muligheter fra grunnposisjon. Enten hopp og blokk eller beveg deg til et annet sted. For å klare dette må de stå i balanse og reagere med en gang de er sikre på hva som kommer til å skje på motsatt side av nettet.
  • Det er en tendens at oppleggere som løper frem mot en ball har en tendens til å plassere legg bakover mens oppleggere som rygger har en tendens til å legge forover.
 • Spillere kan forlate sine grunnposisjoner tidlig dersom de leser spiller på den andre siden av nettet godt. Vi ser eksempel på gratisball i videoen og også spillere som trekker nærmere blokk for å dekke for eventuell dipp når de leser at motstanderlaget ikke kan angripe med full kraft.
 • Spillere i forsvar står ganske høyt med hoftepartiet for å være i stand til å bevege seg raskt. Jo dypere du står med hoftene jo mindre bevegelig blir du.
 • Det er flere reserveløsninger (out-of-system) vi kan observere i ballvekslingen. For eksempel kan vi observere at laget lengst fra kamera spiller ballen over til libero når opplegger får første ball. I denne ballvekslingen er det også tydelig at opplegger ofte velger 3-meter i 6 (pipe) når det er litt kaotisk ved nett og vanskelig å angripe. Dette sikrer at laget unngår å gi særlig mange gratisballer.
 • Nødløsninger på harde smasher eller andre vanskelige baller. Som regel innebærer dette først å spille ballen høyt opp mot midten cirka tre-fire meter fra nett og så jobbe med det som utgangspunkt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s