På trenerkurs i New York

Da jeg påtok meg oppgaven som volleyballtrener i Kolbotn for noen år siden tok jeg først en titt på verdensrankingen og tenkte at det kan være greit å hente inspirasjon også andre steder enn her i landet. Etter en rask vurdering av egne språkferdigheter kombinert med lett tilgjengelig opplæringsmateriell ble USA mitt førstevalg som læringsarena.

Etter utallige timer med bøker, video og diskusjonsgrupper dukket det nylig opp en gylden mulighet til å delta på kurs med Gold Medal Squared (GMS) i New York. Norwegian flyr sin Dreamliner direkte fra Gardermoen til JFK Airport så med avreise torsdag 17:30 og hjemkomst mandag 11:00 så var det mulig for meg å delta på «GMS Coaching Foundations» som startet fredag 08:00 og ble avsluttet søndag 15:00 uten å kombinere kurset med et ferieopphold.

Jeg har tidligere i bloggen vært inne på noen boktips fra GMS og har hatt tilgang til deres Volleyball Toolbox en god stund. Jeg gjennomførte Trener 1-kurset i Norge for et år siden så var jeg også nysgjerrig på hva et tilsvarende grunnkurs i USA inneholder. Det vil si ikke et tilfeldig trenerkurs i USA men det grunnkurset som mange mener er det beste grunnkurset som tilbys i USA.

Prinsipper basert på fakta

GMS-grunnlegger Carl McGown innledet om fakta som fundament for GMS-metoden

GMS-grunnlegger Carl McGown innledet om fakta som fundament for GMS-metoden

Med Joe Trinsey ved sin side innledet GMS-grunnleggeren Carl McGown selv om hvordan prinsipper og anbefalinger fra GMS blir til. Nå er det lett å tenke at Carl McGown (født 1937) som var sjef for herrelandslaget i USA på 70-tallet har gått ut på dato og reiser rundt med gammel lærdom. Men Carl McGown hadde en gang Hugh McCutcheon som sin assistent og så sent som i Beijing i 2008 assisterte McGown sin tidligere elev til OL-gull for USAs herrer. Tilsammen har McGown ledet Team USA i seks VM og syv OL (Los Angeles, Seoul, Barcelona, Atlanta, Sydney, Athen, og Beijing). Og hvem er Joe Trinsey? Han har hatt jobben som teknisk koordinator for Karch Kiraly siden 2013 med hovedansvar for videoanalyse. Høydepunktet i Joe Trinseys trenerkarriere var selvsagt det første VM-gullet noensinne for det amerikanske damelaget i Italia denne høsten. Når det så dokumenteres svært grundig at statistikk knyttet til spillets gang i volleyball er tilnærmet lik i dag som for 30 år siden så sitter man igjen med et solid inntrykk at konkrete anbefalinger fra Carl McGown ikke bare er hans personlige mening. Da landslaget til USA flyttet sin libero fra posisjon 5 til posisjon 6 så var det basert på fakta om hvor det er mest sannsynlig at ballen havner og at det virker smart å ha sin beste forsvarer der det er mest sannsynlig at du skal forsvare deg. Trinsey fortalte at han analyserte 15000 ballvekslinger i forkant av VM 2014 med blant annet sin egenutviklede app VolleyMaps som sentral støtte (kan kjøpes i AppStore for $19.99). Damelaget til USA fikk en skuffende 6. plass i 2014 FIVB World Grand Prix i sommer så aktiviteten var svært høy med tanke på å finne frem til de nødvendige justeringene før årets VM.

Totalt var det seks trenere som gjennomførte kurset på tre volleyballbaner. I tillegg til Carl og Joe møtte jeg blant annet Chris McGown (sønnen til trenerlegenden som er Head Coach på BYU og sentral til å ta GMS videre) og Ian Blanchard som elsker å stå på ski og mer enn gjerne tar turen til Norge for å undervise volleyball.

For å forstå enda bedre hvor konkret anbefalingene fra GMS er så les gjerne «The only way to coach» der Carl McGown har publisert en diskusjon om egen metodikk.

Everything is big in America

New Jersey er langt fra volleyballens hovedstat i USA. Men det bor omtrent 9 millioner mennesker i delstaten som rommer New York så de drøyt 100 plassene ble utsolgt et par uker før kursstart. Chris McGown forklarte at de gjerne skulle sagt ja til alle som vil melde seg på men at det de må sette en grense for å holde på kvaliteten. Klasseromsundervisningen var felles mens vi stort sett ble delt inn i tre grupper i idrettshallen. Tre volleyballbaner med 2 instruktører på hver bane. Gruppene rullerte rundt på de ulike banene som tok opp forskjellige tema. Det gikk etter hvert opp for meg at disse klinikkene også er svært populære fordi trenerne også får en gylden mulighet til å spille volleyball. Før instruksjonstimene skrev vi oss opp på en liste om vi ville være player, coach eller scorekeeper. Det gikk hardt for seg på banen.

Mine nye volleyballvenner er Anna fra Polen, Frantz fra Haiti og Melinda fra USA. Alle følger GMS-systemet.

Mine nye volleyballvenner er Anna fra Polen, Frantz fra Haiti og Melinda fra USA. Alle følger GMS-systemet.

 

Uten volleyballbakgrunn som spiller og med en svak akilles valgte jeg å stå mest på sidelinjen sammen med Anna fra Polen som bor noen år i New Jersey og har meldt seg som frivillig i en lokal volleyballklubb som er Gold Medal Squared Certified. I praksis betyr det at alle trenerne i klubben lærer bort samme pensum og spiller kamper etter samme modell. Litt språkproblemer men det kom etterhvert frem at Anna hadde vært opplegger på landslaget i Polen før familielivet startet. Ikke så rart hun hadde et bra fingerslag. Interessant for henne å observere en helt annen treningsorganisering enn hun er vant til fra hjemlandet. Jeg spurte om hun kom til å coache i Polen når hun reiste tilbake men det var visstnok uaktuelt siden det var at krav at alle trenere hadde høyere utdannelse innen idrett. Egne ferdigheter hadde ingen betydning.

Med Joe Trinsey på min høyre side og brasilianske Rodrigo Gomes på min venstre side er det vanskelig ikke å lære noe nytt.

Med Joe Trinsey på min høyre side og brasilianske Rodrigo Gomes på min venstre side er det vanskelig ikke å lære noe nytt.

Med Joe Trinsey på min høyre side og brasilianske Roberto på min venstre side er det vanskelig ikke å lære noe nytt.

Det praktiske

Selv med kapasitet på 100 deltagere så var kurset utsolgt et par uker før start.

Selv med kapasitet på 100 deltagere så var kurset utsolgt et par uker før start.

Kursavgiften var $399 som resulterte i en belastning på NOK 2.754,-. Trener 1 kurs i Norge koster typisk 2.000,- pluss livredningsdukke 230,- hvis du ikke allerede har tilgang på en slik. Det er med andre ord reisekostnadene snarere enn kurskostnadene som begrenser. Det andre er selvsagt tidsbruken. Trener 1 blir etter hvert obligatorisk her i Norge for å lede lag i turneringer så all annen opplæring må ses på som supplement.

Flyprisen kan variere enormt på strekningen Oslo – New York. Selv betalte jeg ca. 3000,- tur/retur med Norwegian men det skal være mulig å få det litt billigere (og selvsagt også veldig mye dyrere). Leiebil torsdag-søndag kostet 1800,-. Anbefalt hotell (samme som kursholderne) kostet 2.900,- for tre døgn. Totalkostnad ble dermed omtrent 10.000,- for påmelding, reise og overnatting.

Trykt kursmanual på 100 sider, t-skjorte og 50% avslag på abonnement på Volleyball Toolbox er det konkrete du får som kursdeltager. Ingen servering var inkludert så på det punktet stiller Trener 1 og GMS Coaching Foundations likt.

Jeg meldte med på kurset ca. 3 uker før kursdato. Omtrent to uker før start var kurset fulltegnet.

Det går flere kurs (se oversikt her) men sannsynligvis ett år til neste mulighet i New York.

Min konklusjon

Det er ekstremt mange kreative måter trenere prøver å lære opp volleyballutøvere på. Jeg har sett spillere og trenere her i Norge som praktiserer omtrent som GMS-anbefalingene så det er ingen mystiske hemmeligheter på dette kurset i så måte. Simple > Complex sto det også på t-skjortene alle fikk. Joe Trinsey mente også at Team USA og Brasil begge spiller de enkleste systemene på verdensbasis i kvinnevolleyball og det har jo gått meget bra. Det er behagelig å vært på et trenerseminar der kursholderne er såpass konkrete i sine anbefalinger og samtidig underbygger med solide fakta hvorfor de har sine anbefalinger. Resten er «nonsense» ifølge Carl McGown.


wau

En kommentar om “På trenerkurs i New York

  1. Tilbaketråkk: Tips og egenevaluering av smash – Kolbotn Volleyball

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s