Jostein Olimstad intervjuet av Herrebrøden

Jostein Olimstad

Jostein Olimstad

Idrettspsykolog Henrik Herrebrøden slapp nylig et intervju med Jostein Olimstad med fokus på hans trenerrolle generelt og rollen som pappa til tre aktive barn. Herrebrøden har selv vært volleyballtrener i 1. divisjon i norsk volleyball og slapp også for kort tid siden et intervju med Espen Sørum (omtalt her). Han konkluderer intervjuet med Olimstad gjennom å trekke frem hans poeng om mindre kritikk og bedre ressursutnyttelse. For min egen del kan jeg godt legge til at Jostein OIimstad var den første som ringte meg vedrørende bloggen VolleyVekst med positiv feedback.

I Olimstads arbeid med barna merker jeg meg blant andre sitatet:

Det hjelper meg lite å være ekspert, hvis ikke jeg kan sette meg inn i barna og utøvernes perspektiv og tilpasse min formidling deretter. Jeg har dessuten stor tro på at barn og unge må finne ut av del ting selv, og at utviklingen må skje i deres tempo. Dersom barn skal trives og nå et høyere nivå, må de utvikle selvstendighet og eierskap til utviklingsprosessen. Denne selvstendigheten tror jeg mange trenere og foreldre kan drepe, dersom de forsøker å fremstå som «orakler» som vet best. (Jostein Olimstad i intervju til Herrebrøden)

Ellers en del andre poeng fra Olimstad:

  • Den viktigste miljøpåvirkningen kommer fra vennegjengen
  • «Prøv å forstå hva utøverne forstår. Da har du et utgangspunkt for å coache» sitat Liv Hemmestad som har inspirert Olimstad
  • Dersom utøvere skal utvikle seg, må de utfordres
  • Trenere kan bidra til å ufarliggjøre det å vinne og tape
  • Et godt resultat, som går på bekostning av å tenke utvikling, er å feile
  • Vær forsiktig med å kritisere trenere som ikke har samme meninger og filosofi som deg selv uten å ha observert de over lengre tid
  • Trenere vokser på å få tilbakemeldinger fra foreldre og andre

Til slutt litt ros til Henrik Herrebrøden som gjennomfører relativt grundige intervjuer med profilerte volleyballtrenere på sin nettside som også andre trenere og foreldre kan relatere seg til. Et standard trenerintervju i pressen er som regel nært knyttet opp til en nylig hendelse der utfallet ble enten seier eller tap og overføringsverdien er minimal for andre trenere. Giovanni Guidetti påpekte at han var den samme treneren med den samme filosofien dagen før sitt første mesterskap som dagen etter. Men i medialyset fremsto han som en helt annen.

Klikk her for hele intervjuet med Jostein Olimstad

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s