Arven etter Carl McGown

carlmcgownCarl McGown begraves i dag og sønnen Chris har annonsert at hans mor ønsker at eventuelle penger til blomster i stedet doneres BYU Men’s Volleyball. Carl McGown var 79 år når livet tok slutt 30. desember 2016. Jeg skrev i desember 2014 om mine opplevelser På trenerkurs i New York der min deltagelse primært var motivert av å se og høre trenerlegenden McGown i aksjon. Over 100 trenere benket seg sammen i et lite rom og ved min side satt Anna Gesina fra Polen. Det manglet ikke på personer fra andre land som hadde tatt turen til enda en helg med «Coaching Foundations Volleyball Clinic» i regi av Gold Medal Squared som Dr. Carl McGown var med på å grunnlegge i 1985.

Our Mission: To seek out and share the most effective ways to play, and coach the game of volleyball (Gold Medal Squared)

Det første Carl McGown adresserte var hvordan noen fra Norge hadde havnet på en av hans klinikker. Svaret jeg ga ser du i videoen:

«There are no little things»

Å tilegne seg kunnskap om hvordan man skal best lykkes som volleyballtrener er en prosess som aldri slutter. Et av spørsmålene Carl McGown stilte i innledningen og som du også ser på videoen handlet om vi noen gang tenker på hvor vi henter våre treningsmetoder fra. Ingenting er ubetydelig. Svært mange volleyballkamper avgjøres med noen få poeng. Hvis du du klarer å få til 1% bedre læring enn motstanderen på dagens trening og gjør det samme neste trening så går det kun 22 dager før laget ditt er 25% bedre enn motstanderen. Gitt at du har svært begrenset treningstid så blir det desto mer vesentlig å fylle denne tiden med aktiviteter som gir ditt lag en raskere utvikling enn konkurrentene. Tidstyver må erstattes av aktiviteter som gir best effekt på å spille volleyballkamper.

McGown’s volleyball science was based on careful observation and analysis. He studied patterns: where balls were served, when and why setters set the right side, how great passers moved their arms. He came to realize that drills were useless unless they replicated actual match conditions. He pioneered new uses of video analysis to break down eye patterns, footwork and arm position, eventually becoming an evangelist for swing blocking, jump-float serving and pancake digging. (fra Remembering «Volleyball Giant» Carl McGown av FloVolleyball)

Trenerløypa

Her hjemme har kompetansekravene i Trenerløypa sørget for at de aller fleste volleyballtrenere i Norge også møter opp på kurs. På Trener 2-kurset har mange møtt Tore Aleksandersen som instruktør det siste året. Med ny trenerjobb i Polen er det mindre sannsynlig at vi fortsetter å møte Tore som instruktør på Trener 2 i like stor grad fremover. Jeg prøver ikke å sammenligne Carl McGown som har bidratt for Team USA i syv OL og syv VM med Tore Aleksandersen men det er noen likhetstrekk. Begge har en klar utmeislet trenerfilosofi for hvordan man skal spille volleyball. På samme måte som Carl McGown har dokumentert sin filosofi gjennom bøker og støttelitteratur ser jeg også frem til boken til Tore Aleksandersen som kommer ut i 2017. Når Karch Kiraly minnes Carl McGown peker han på det samme problemet vi møter her hjemme.

It’s stunning that you can walk into so many volleyball gyms in each of our 50 states, and find myriad instances where the principles he promulgated are routinely ignored and violated. Instead, so many people teach and coach the way they were taught and coached. We all can do better. Carl did his best to spread the word, but far too few people have learned. (Karch Kiraly om Carl McGown)

Jeg kom frem til at jeg har brukt 14 dager i hall med Tore Aleksandersen og tre dager med Carl McGown. Det er store forskjeller på hva Tore Aleksandersen og Carl McGown velger å vektlegge på sine seminar. Den største likheten er at begge tror fullt og fast på det de predikerer i øyeblikket.

Den største ulikheten

Den største ulikheten i mine øyne mellom Carl McGown og Tore Aleksandersen er hvordan Gold Medal Squared gir svært konkrete anbefalinger på hva du skal bruke tid på i dine treningsøkter (de avslutter sin klinikk med en Topp 10-to-do-liste) samtidig som de angriper det de mener er «timewasters». Carl McGown sier for eksempel ikke at det er feil å bruke tid på stretching men han finner ingen vitenskapelig støtte for at det er skadeforebyggende. Med andre ord gitt knapphet på treningstid så kan tiden brukes mer hensiktsmessig i hans hode. Som trenere handler det ikke bare om å vite hva vi skal gjøre men også kunne forklare hvorfor vi skal gjøre det. Hvis du ikke vet hvorfor du bruker tid på en aktivitet er det trolig mest effektivt å la være å bruke tid på den aktiviteten.

Stretching mest av sosiale grunner?

Stretching mest av sosiale grunner?

Carl McGown åpner imidlertid opp for det sosiale aspektet ved stretching. Vi liker å tøye og samtidig snakke litt om hva vi spiste til middag og hvilke sko som er på tilbud på senteret. Nå finnes det mange artikler som både taler for og imot stretching men det finnes altså i følge Carl McGown ingen vitenskapelige studier som gjør at han anbefaler å bruke tid på stretching.

Generelt kan vi si at Carl McGown alltid var ute etter 2-3% forbedring i effektivitet som igjen gjorde at vi vant siste sett 15-13 fremfor å tape 13-15.

We were sitting in a circle stretching, and in walks one of our All-Americans – three minutes late. Carl stopped mid-sentence (while talking) to everyone else, and watched (her) walk in and put her kneepads and shoes on. She took her place in the circle, and then McGown matter of factly asked if she’d like practices to start at 4:03 or 4 p.m. He said, ‘That way we can all adjust our schedules to yours’. I had just been taught the first lesson of coaching by Carl McGown — my first McGownism. (tidligere spiller for McGown i BYU Kathy Mendenhall)

Det var sannsynligvis siste gang noen tok lett på å komme for sent til trening med Carl McGown og trolig siste gang laget innledet med stretching. Det som er sikkert er at hans lærdom og trenerprinsipper lever videre hos de som er interessert.

Carl McGown har gjort sin siste GMS volleyballklinikk. Siden starten i 1985 har hans arbeid i stor grad påvirket måten vi trener volleyball.

Carl McGown har gjort sin siste GMS volleyballklinikk. Siden starten i 1985 har hans arbeid i stor grad påvirket måten vi trener volleyball. Foto: Tomm Hansen, 2014

Se også:

Tributes, praise flow for late BYU volleyball legend Carl McGown

Remembering «Volleyball Giant» Carl McGown

In Memorial of Carl McGown

Amy Donaldson: Legendary BYU, U.S. men’s volleyball coach Carl McGown’s influence extensive

Volleyball Coaching Wizards har også publisert sitt intervju (utdrag på video over) med Carl Mc Gown i form av en pdf som en hyllest.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s