For mange volleyballtrenere består hverdagen i å trene i en gymsal. Noen rommer akkurat en volleyballbane mens andre har mindre mål. En svært positiv måte å angripe dette på er gjennom å få på plass et langnett. Skal du lære å spille volleyball er oppskriften enkel – spill volleyball! Will Durant oppsummerte Aristoteles filosofi i «The Story of Philosophy» (1926):
We are what we repeatedly do. Excellence, then is not an act, but a habit
For å hjelpe unge spillere i å etablere en fornuftig grunnteknikk prøver trenere til stadighet nye angrepsvinkler. Det er imidlertid lett å gå i trenerfella der overføringsverdien av en konstruert balløvelse til volleyball blir liten. Et volleyballslag består av flere faser:
- Observasjon – Vi leser hva som skjer på den andre siden nettet
- Orientering – Hvor står jeg på banen – hvor står mine lagkamerater
- Beslutning – Går jeg for å spille ballen og i så fall hvor ønsker jeg å spille den
- Handling – Selve slaget
Spill over nett vil langt på vei gi utøvere en brukbar mulighet til å øve på alle de fire punktene. Dersom vi tar bort spillets naturlige variasjon og for eksempel kaster en ball til en ung spiller som skal spille denne tilbake til deg uten nett så fjerner du muligheten til å øve på punkt 1 til 3. Tenkt litt på dette og fakta som at en spiller i OL er i kontakt med en ball 27,4 sekunder i løpet av et helt mesterskap. Det er en grunn til at sportsdirektør John Kessel i USA Volleyball promoterer «The Game Teaches The Game» (pdf).
Det finnes imidlertid mange kreative måter å utnytte det du har til rådighet i gymsalen. Uten langnett blir det fort trangt ved nettet. Da kan du kanskje benytte gymsalbommen som ekstra nett? Her følger noen flere ideer for å skape litt variasjon i treningen kombinert med innlæring av grunnteknikk. Treningsbolker med gjentagelse av samme ferdighet er bra for innlæring av teknikk og forbedre ytelsen, men så snart utøverne har forstått poenget går du over til tilfeldig variasjon i form av mer spillnære øvelser.
(Klikk på er bilde for bildekarusell)